Следвай ни в

ПОТОПЪТ В "АСПАРУХОВО": Ново разследване и нови надежди за възмездие

12/03/2018 08:47 България Източник:  33
От прокуратурата прекратиха разследването през януари 2018 г. със становище, че трагедията се дължи на "природен феномен"

Прокуратурата е разследвала немарливо трагедията в "Аспарухово", отнела живота на 13 души преди 4 години. Съдът връща спряното дело за доразследване.

От държавното обвинение прекратиха разследването през януари тази година със становище, че трагедията се дължи на „природен феномен”.

Съдът върна на прокуратурата делото за наводнението в „Аспарухово”

Според съда обаче прокурорите, работили по случая, просто са обобщили заключенията на вещите лица, а това било нарушение и ограничавало правата на страните в процеса.

„Ние очакваме само справедливост. Каквото реши прокуратурата, това ще бъде. Ние от години живеем тук, имало е много по-големи вълни и се чудя как тогава не е станала подобна трагедия”, заяви един от потърпевшите, пострадали от наводнението в „Аспарухово”. Той и сестра му получават по 10 000 лв. обезщетение за причинените загуби. Оплаква се обаче, че сега никой не им обръща внимание. И обвинява за трагедията местната управа, която по думите му знаела, че в района се извършва незаконна сеч, но не предприела никакви мерки. Много от хората заведоха граждански искове

Близки на жертвите от „Аспарухово” искат 5 млн. лева обезщетения

„Варненският окръжен съд счита, че наблюдаващият прокурор е обобщил заключенията на вещите лица, поради което върна случая за доразглеждане. Поръчани са и геоложки експертизи. Оказва се, че валужът не е бил толкова обилен. Има натрупване на множество фактори – има бездействие на институциите, не са почиствани деретата, няма съответните хидро-технически съобъжения за отводняване”, обясни Михаил Томов, адвокат на 19 от наследниците на загиналите при потопа през 2014 г.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.