Следвай ни в

Има ли "порочни практики" при финансирането на български филми?

12/03/2018 09:32 България Източник:  26
Как се стигна до напрежение с парите за кино, когато българските филми отново връщат зрителите в киносалона?

Напрежение в редиците на българското кино. Над 100 режисьори, продуценти и автори на музика искат промяна в "порочните практики" при финансирането на български филми. В писмо до министерството на културата, до парламента и до Националния филмов център, кинодейците посочват, че "кухи асоциации с фантомна членска маса" определят кои филми ще бъдат финансирани от държавния бюджет и кои не. Как се стигна до това напрежение, и то в момент, в който българските филми отново връщат зрителите в киносалона?

Вим Вендерс пред NOVA: Kрасотата на любовта е в това, че може да расте (ВИДЕО)

„Проблемът е, че законът, по който се регламентира съществуването на държавната помощ за български кино, е доста стар. От друга страна проблемите могат да бъдат определени в две посоки – размерът на финансиране, който не дава възможност да се произвеждат повече филми, които да покрият поколенческия диапазон на различните автори, както и регламентът, по който тези пари се разпределят от художествени комисии, съставени главно то членове на асоциации, които не представляват нищо повече от един имейл лист”, коментира режисьорът Виктор Божинов, подписал се под отвореното писмо и директора на Националния филмов център Жана Караиванова.

Филмът "Ага" откри 22-рото издание на "София Филм Фест"

„Има проблем с асоциациите. Той се състои не толкова в това, че са кухи, а в това, че едни и същи членове са във всички асоциации. Това е на базата на закон, който е несъвършен и задължително трябва да бъде променен”, коментира директорът на Националния филмов център Жана Караиванова.

Наградите "NOVA подкрепя българските филми" 2018 събраха над 100 000 гласа до момента

„Парите за кино са много малко. Има много талантливи хора. Бумът на българското кино се дължи на факта, че талантливите хора нямат желание да изоставят тази професия, иначе трудно се правят филми. Това, че са успешни, е благодарение на упорството на създателите им. Тази година имахме два филма в „Берлинале” – единият закри „Берлинале”, а другият спечели „Златна мечка”. „Възвишение”, „Вездесъщият”, „Воевода” са финансирани от Националния филмов център”, добави Жана Караиванова.

Големият победител от „Берлинале” с премиера на „София филм фест” (ВИДЕО)

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.