Следвай ни в

Нова експертиза: Повреда на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино

12/03/2018 12:46 България Източник:  77
Собствениците на дерайлиралата цистерна "Булмаркет" представят данните от свое разследване на инцидента

Повреда на релсовия път, а не високата скорост е причинила трагедията в Хитрино. Това сочи нова техническа експертиза, изготвена от международни експерти, съобщиха от "Булмаркет", цитирани от Дарик радио. Повече от една година след трагедията  собствениците на дерайлиралата цистерна "Булмаркет" представят данните от свое разследване на инцидента.

ГОДИНА СЛЕД ТРАГЕДИЯТА "ХИТРИНО": "Булмаркет" прави собствено разследване

Експертизата на чуждестранните вещи лица инж. Лука Пъиш - експерт по железопътна техника към Министерството на правосъдието в Румъния и екип специалисти от Института по железопътна техника в Берлин, доказва, че повреда на стрелката, която разделя коловозите е причината за инцидента от декември 2016 г. в с. Хитрино. Припомняме, че при злополуката композиция с цистерни дерайлира, а последвалият взрив причини смъртта на седем души.

Пострадалите в Хитрино ще получат по 325 лева (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според експертите пробитата цистерна е с полусферични дъна, които са опасни поради своята крехкост. Още през 80-те години на миналия век те са спрени от производство, а за експлоатираните от този тип вагони има предписания за монтиране на допълнителни защитни елементи.

СЛЕД ВЗРИВА В ХИТРИНО: Жители прекараха първа нощ у дома (ВИДЕО+СНИМКИ)

Установено е и, че след изтичане на пропилена от цистерната, дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, с което са предизвикани волтови дъги. Именно това вероятно е причинило взрива, посочват в експртизата. Данните са от частно разследване и бяха представени от ръководството на "Булмаркет".

ПРОЦЕСЪТ "ХИТРИНО": Делото срещу машинистите - по бързата процедура

В обвинението сега е посочено, че товарният влак е навлязъл в гара Хитрино със 78 км/ч при разрешени 40. Това е довело до дерайлирането на вагоните, изтичането на газ пропилен и последвалата експозиция.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: За всички напълно разрушени къщи в Хитрино - максимално обезщетение

Обвинени за това са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Делото срещу тях се гледа по съкратеното производство. Следващите заседания на Шуменския окръжен съд са на  21, 22 и 30 март и на 16, 17 и 19 април. Още шест дати са определени и за май.

Информация: Dariknews.bg

ФАКТИ ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО:

* Влак с цистерни избухна край гара Хитрино на 10 декември 2016 г.

* Седем души загинаха.

* Делото „Хитрино” тръгна на 15 януари 2018 г.

* Разследването установи, че инцидентът не е предизвикан от повреди в жп инфраструктурата, не е предизвикан от техническа неизправност на състава и не се касае за техническа неизправност. Причината за произшествието е високата скорост, с която се е движил влака.

* С обивнение са двамата машинисти, които са причинили смърт по непредпазливост на 7 души и тежки и средни телесни повреди на още 14 души.

* Пред съда се изправят машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.