България

Избраха Ива Митева за председател на НС

Избраха Ива Митева за председател на НСhttp://novanews.bg

Подкрепа получи от 137 депутати

Депутатите избраха Ива Митева за председател на Народното събрание. Тя бе предложена от „Има такъв народ”. Подкрепа получи от 137 народни представители, против гласува 1, а 99 се въздържаха.

СНИМКИ ОТ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

Второто предложение беше за Кристиан Вигенин от БСП. Той получи подкрепа от 35-има депутати.

Зайкова към депутатите: Работете заедно за мечтата на България (ВИДЕО)

„На 12 юли се навършиха 30 години от приемането на Конституцията, съгласно която България е република с парламентарно управление. Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот. Народното събрание упражнява парламентарен контрол и по този начин той осъществява парламентаризма. Силен парламент означава прямо отношение с народа, постоянно търсене на отговорност в членовете на Министерския съвет, за да бъдат те по-внимателни в своите действия”, заяви Митева от парламентарната трибуна.

„Оставяйки верни на общочовешките ценности – свобода, равенство, справедливост, търпимост – трябва да положим усилия, за да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава – законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, зачитане на основите човешки права, равенство пред закона”, каза още тя.

Тошко Йорданов: Този парламент е по-близо до това, което желаят българите

„Съгласно Конституцията, ние народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение”, посочи още тя. И допълни: „Трябва да помним за какво сме избрани, да чуваме и следваме волята на народа, да мислим и да говорим като народни представители, защото това изисква истинския парламентаризъм и най-важното – не трябва да забравяме откъде сме тръгнали”.

Откриване на 46-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Тя беше категорична, че трябва да бъдат изпълнени поетите ангажименти към българските граждани чрез приемане на конкретно законодателство за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване, за по-добро образование, за постигане на реална съдебна реформа.

„Вярвам, че в този парламент ще приемем закони, по които всички български граждани да живеят достойно”, заяви Ива Митева.

Избрани бяха и шестима заместник-председатели. Те са Виктория Василева от „Има такъв народ”, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, от „БСП за България” -Кристиан Вигенин, от „Демократична България” – Атанас Атанасов, от ДПС – Мукаддес Налбант, а от „Изправи се БГ! Ние идваме” – Татяна Дончева.

ВСИЧКО ЗА СТАРТА НА 46-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *