България

Ива Митева: Няма да има извънредно заседание на парламента във вторникИзвънредно заседание на Народното събрание няма да има и утре, заяви председателят на парламента Ива Митева.

След като вчера тя отказа да свика такова заседание, днес от „Демократична България“ предложиха парламентът да бъде свикан извънредно във вторник с цел да бъдат гласувани окончателно промяната, която предвижда Бюрото за защита на свидетели да бъде отнето от подчинение на главния прокурор и върнато към Министерството на правосъдието.

„Няма да наруша закона“, отговори днес председателката на парламента Ива Митева на искането на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов за пленарно заседание утре. Така стана ясно, че депутатите от 46-ото Народно събрание ще се съберат в пленарната зала само още веднъж и за последен път – в сряда.

Ние ясно сме си определили как работим, имаме ясно разписани срокове и те трябва да се спазват, повтори няколко пъти Митева в своя защита за двойния си отказ да събере извънредно депутатите – първо днес, а после и утре.

„Затова съм изумена от това, което е казал вчера и Христо Иванов, че тези срокове може да не се спазват. Ами ако ние не спазваме нашите срокове, за какво качествено законодателство говорим? Те не си свършиха работата, не познават правилника, но отправят упреци“.

„Госпожа Митева според мен е малко повече емоционална, отколкото е разумна. Слава Богу, президентът даде този ден. Надявам се да го използваме добре“, отговори на парламентарната председателка съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Ива Митева опонира и на Мая Манолова от ИБГНИ, според която при гласуването на бюджетните корекции срокове не са били спазвани. Става дума за различни процедури, каза тя и насрещно попита критиците си: Защо не са поискали извънредно заседание още в петък, за да може да го насрочи навреме.

„Те и това проспаха и след това тръгват да говорят да нарушаваме правилника и закона. Не, няма да го наруша“.

„Да, председателката на парламента госпожа Митева искаше да започне съдебна реформа, много искаше, но нямаше желание“, беше прочитът на поведението на парламентарната шефка на Манолова.

Трансферът на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор в Министерството на правосъдието ще е в дневния ред на последното заседание на 46-ото НС. Гласуването ще покаже има ли мнозинство за съдебна реформа в перспектива, смята Христо Иванов.

„Надявам се поне символно, ако не символично да можем да направим една от промените, които се свързват със съдебната реформа – отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор, който го превърна в своя преторианска гвардия“.

На символното наблегна и Ива Митева, но по повод включването в дневния ред в сряда на най-после приетите на първо четене промени, с които се закриват специализирания съд и прокуратура.

„Нека да се види политическата воля и да се видят мнозинствата. Това е важното“, каза тя.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *