България

Депутатите в 46-ото Народно събрание се събират днес на последното си заседаниеНародните представители ще гласуват окончателно промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Поправките предвиждат Бюрото за защита на свидетели да мине под контрола на правосъдното министерство.

Измененията, предложени в три законопроекта – на „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предвиждат контролът върху Бюрото за защита да бъде отнет от главния прокурор и да се върне на Министерството на правосъдието, както е било до 2014 г.

Основните мотиви са, че Бюрото изпълнява сходни действия по охрана и предотвратяване на престъпления. Освен това в последните години то е било отклонено от основната си функция – да осигурява защита на застрашени свидетели.

„Надявам се поне символно, ако не символично, да можем да направим една от промените, които се свързват със съдебната реформа – отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор, който го превърна в своя преторианска гвардия“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той поиска извънредно заседание на парламента, за да приеме окончателно промените, но председателят на законодателния орган отказа да го свика.

На последното пленарно заседание депутатите ще потвърдят или отхвърлят решението на правната комисия за закриване на специализираното правосъдие. Решението обаче не е от особено значение, тъй като промените в Закона за съдебната власт ще бъдат гледани на първо четене.

Преди да бъдат разпуснати, народните представители ще разгледат и доклада на временната комисия, която проверява данни за полицейско насилие по време на миналогодишните протести срещу правителството и главния прокурор.

Докладът препоръчва да бъде отстранен директорът на НСО, както и МВР да предприеме цялостно разследване на структурите си и да предприеме действия срещу полицейски служители, превишили правомощията си.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *