България

2 и 3 октомври – Европейски дни на птицитеРазлични градове у нас организират наблюдение на птици по повод Европейските дни на птиците днес и утре. Пернатите ще могат да бъдат проследявани в София, Варна, Бургас, Свищов, Гоце Делчев и Козлодуй.

Наблюдението е с близо 30-годишна традиция. Целта е запознаването отблизо с разнообразието от видове. Поканата не е само за професионалистите, но и за любителите, казва Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците.

“Във Варна специалисти орнитолози ще наблюдават миграцията на птиците от Варненското езеро, както и в Морската градина. В София те могат да наблюдават дребни пойни видове птички. През последните поне пет години аз виждам доста голямо желание у хората, които искат да подкрепят нашите дейности, да бъдат доброволци и да наблюдават птици”, каза за CITYNEWS Свилен Чешмеджиев.

За 27 години в наблюдението на птици са участвали повече от един милион души, които са наблюдавали над 75 милиона птици. В наблюдението участват 37 партньорски организации от Европа, Близкия изток и Централна Азия.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *