България

Министър Алексиев: Корабът Vera Su потъваКорабът “Вера Су”, който вече 13 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, се и изместил и приближил към брега.

Корабът потъва, обяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг на Кризисния щаб на мястото, предава БНР.

“Приоритет е запазването на човешки живот. Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но държавата е в готовност”.

“Много е трудна всяка операция, защото не можем да вкараме тежка техника, защото това е защитена зона. Последните дни има много високи вълни, а поради силния вятър е рискована и операция по въздух”.

Създалото се впечатление, че действията за изтегляне на кораба, заседнал край Яйлата, са закъснели, се дължи на липсата на достатъчно информация, каза по-рано днес кап. Андриян Евтимов – морският посланик на Международната морска организация:
“Комуникационният подход за случая към обществеността от страна на заинтересованите не беше най-правилният. Именно поради липсата на информация в продължение на много дни се създаде една от предпоставките, че нещата са закъснели и че нищо не се е правило през тези всичките дни. Затова може да черпим опит и от големи аварии, които са се случвали по света. Давам пример за една от най-големите аварии, които са за последните години – обръщането на един кораб в Щатите, където всекидневно се даваше информация за това какво се прави, как ще се извади, кой ще участва, как ще се реже кораба и така нататък. В тази част мисля, че се направи доста сериозен пропуск”.
Според кап. Евтимов напускането на кораба от екипажа на кораба се решава в крайна сметка от капитана му и, освен при много лошо време, това не бива да се случва, защото кораб без екипаж е още по-рисков.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *