България

46 жертви в трагедия на магистрала “Струма”

46 жертви в трагедия на магистрала "Струма"БГНЕС

46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала “Струма”, съобщи NOVA телевизия. Седем души са ранени и приети в болница. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония. Информацията за инцидента е получена малко след 2 часа тази нощ, каза за БНР главен комисар Станислав Станев от ГД “Национална полиция”.

Превозното средство е с регистрация от РСМ.

В автобуса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници с албанско.
Автобусът е самокатастрофирал, възможни са две хипотези – пожар, вследствие на който възниква ПТП или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което възниква пожар, поясни за БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.
Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата, допълни той.

„Влажен е пътят. Не вали дъжд.“

„Автобусът е сложна машина. Като че ли има информация, че допълнителни резервоари е имало или туби с нафта. Най-вероятно е някаква техническа неизправност, ако е възникнало преди ПТП. Ако е от ПТП, е съвсем нормално предвид липсата на част от мантинелите, да е получено искрообразуване, вследствие на което се е запалил автобусът“, посочи още Николай Николов.

Липсват около 20-30 метра мантинели, които автобусът е отнесъл заедно със себе си на около 100 метра, уточни комисар Николов.

Дали загиналите са 46 или 45 ще се уточни едва след като всички жертви бъдат извадени от автобуса, защото се уточнява имало ли е прехвърляне на пътници от един автобус на друг при пътуването, обясни той.

На мястото на катастрофата е заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

От Агенция “Пътна инфраструктура” съобщиха, че движението по магистралата в участъка от пътен възел “Даскалово” до пътен възел “Долна Диканя” е ограничено в двете посоки.

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *