България

Трагедиите трябва да бъдат отразявани от медиите със сдържаност и уважение към жертвитеДве големи трагедии се случиха в последното денонощие в България. Девет души загинаха при пожар в дом за възрастни хора в село Рояк, а 46, сред които и много деца, при катастрофа на автобус на магистрала Струма. Позиция относно изнасянето на информация след трагични нциденти като тези два, показа и Асоциацията на европейските журналисти.

Асоциацията на европейските журналисти изразява съболезнования на близките на загиналите. В същото време оттам обръщат внимание на медиите, че подобни трагедии трябва да бъдат отразявани със сдържаност и уважение към пострадалите. Смисълът на медийното отразяване не е да се търси сензационност, а да се помогне такива случаи да се избягват в бъдеще.

АЕЖ припомня наръчника си за отразяване на инциденти, който съдържа насоки към журналистите, които имат нелеката задача да са от първите на мястото на трагедията и да са преки свидетели на ужасяващи сцени. В такива моменти е трудно за всеки да се справи със собствените си чувства на скръб и шок, затова следването на професионален протокол за действие е важно за журналистите, както е важно и за служителите на спасителните служби. 


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *