България

Гергьовден е! Честит празник!Днес православната църква отбелязва паметта на един от най-почитаните светии – великомъченик Георги Победоносец.

На Гергьовден имен ден имат над 220 хиляди българи, а Георги е най-разпространеното мъжко име у нас. Носят го близо 152 хиляди души.

Църквата възпява великомъченик Георги като победоносец заради страданията, които претърпял за вярата. Бил млад, красив и способен военачалник. Раздал наследство си на бедните, с което се подготвил за християнски подвиг.

С храброст защитил вярващите пред император Диоклециан, който бил предприел яростни гонения срещу тях. В отговор на дързостта му смелият воин бил подложен на жестоки и неописуеми мъчения, които приемал с мъжество.

Сам Христос му се явил и излекувал раните му. Свидетели на твърдостта, му мнозина повярвали. Сред тях била и съпругата на императора.

Св. Георги бил обезглавен с меч през III век.

И до днес доблестният Христов воин е вдъхновяващ пример за вярващите.

На Гергьовден по традиция на трапезата се слага агнешко. За храмовия празник на някои места у нас ще спазят църковния устав, според който днес е постен ден, тъй като се пада в петък и ще приготвят курбан – от риба или боб.

Гергьовден е един от най-обичаните пролетни празници в долината на река Тунджа. В много от ямболските села традициите се помнят и до днес.

За празника домакините кичат портите и кошарите със зелени клонки от крушово дърво или коприва, почистват дворовете и приготвят обредни хлябове. В знак на почит към свети Георги се коли първото родено през годината мъжко агне, разказва Елена Николова от Болярово:

“Агнето, преди да го заколят, го прекадяват- запалят една свещичка на рога и го прекадяват. Всичките агнета ги събирахме и ги печахме във фурни. Когато ги извадим, пак ги носим на църква да се опеят или се сбираме на някоя поляна, на открито, и попа ще мине да ги опее и си раздавахме агнешко за здраве”.

Връзвали са се люлки и са се пеели песни.

Над 3600 са именниците днес в Ямбол, а името Георги носят над 2660 мъже.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *