България

Превозвачите излизат на протест в столицата и други градовеПревозвачите излизат на протест днес с искане за намаляване на акциза на горивата с 50%, временно отпадане на добавката за екологично чисто гориво и отлагане на планираното разширяване на тол системата. В столицата протестът започва в 8 часа и се очаква да продължи до 22 часа.

Предвидено е автобуси и тежкотоварни автомобили да бъдат разположени по бул. “Цар Освободител”, като сборният пункт на протестиращите е входът на София откъм магистрала “Тракия”, при парк “Врана”.

Очаква се в протеста да се включат около 50 автобуса и около 100 тежко товарни камиона. От друга страна превозните средства, които са част от протеста, ще правят и шествие по булевардите “Цариградско шосе” и “Ботевградско шосе”, както и по Околовръстния път на София.

Превозвачите не са доволни от това, че липсва реакция от страна на държавата да бъде намерен механизъм, който да повлияе върху високите цени на горивата, като според тях това може да стане или чрез намаляване на ДДС или акциза, или премахването на биодобавката.

Те настояват още и да не се разширява на тол таксуването.

Новият елемент в исканията на превозвачите е да се възстанови уважението от страна на управляващите към бранша.

 

В 8.30 часа фирми от транспортния сектор от Благоевградска област ще се съберат в района между автомагистрала “Струма” и кръговото кръстовище на Главен път Е-79. Не са изключени и блокади на пътя.

В Пловдив тежкотоварни автомобили ще бъдат разположени в крайната дясна лента на 5-те основни булеварда, през които се влиза в града.

Протести ще има и в Бургас, Плевен, Ямбол, Дупница, Стара Загора и Чирпан.

От бранша предупредиха, че протестите ще продължат и в следващите дни на различни места в страната, а ако няма отговор на исканията им на

За 18 май се планира още един протест, като не е изключено и пълно спиране на превозите.

Източник: БНР


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *