България

Цигарите – по-скъпи от 1 юлиСамо три типа хляб ще бъдат с нулева ставка на ДДС. Това гласи предложение на депутати от ПП, ДБ и ИТН, внесено между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

С нулева ставка на ДДС да бъдат само три типа хляб – “Бял”, Добруджа” и “Типов”, които са произведени по утвърден стандарт от Българска агенция по безопасност на храните. 

Ако парламентът приеме направените предложения, нулевата ставка на ДДС няма да важи за хляб, в който са добавени семена като например слънчогледови семки или сусам, както и за хляб, в който има ръж или лимец. В първоначалния вариант, внесен в парламента от Министерски съвет, е записано, че с нулева ставка на ДДС ще бъде “хляб” – “продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесване на пшенично брашно или друга зърнена култура, самостоятелно или в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска, и технологични добавки (при необходимост)”. Тази дефиниция за хляб обаче е доста широка и реално на нея могат да отговорят и питки за бургери или за дюнери, франзели, багети и дори кифли и козунаци. За да няма възможност за различно тълкуване, предложението да депутатите предвижда нулевата ставка да важи само за “Бял”, Добруджа” и “Типов” хляб, произведени по стандарт. Предвижда се нулевата ставка да важи една година – от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г.

За трите вида хляб – “Бял”, Добруджа” и “Типов”, направени по стандарт, е характерно, че са само от пшенично брашно – съответно от тип “Бяло”, “Добруджа” и “Типово”. Освен това те може да бъдат само в разфасовки от 500 гр., 650 гр. или 830 гр., пише в утвърдения от БАБХ стандарт. Те могат да имат срок на трайност само две денонощия от датата на производство, като има и конкретни изисквания за втасването и за съдържанието на сол и вода. Реално при приемане на предложението за много от изделията, продавани в магазините като хляб, нулевата ставка на ДДС няма да важи. Ако обаче предложението не бъде прието, няма да е ясно точно кои изделия от брашно ще бъдат с нулев ДДС.

С предложените от депутатите промени е описано и как да се ползва отстъпката от 25 ст. за всеки литър гориво.

Предложението е тази отстъпка да важи само за най-евтините бензин, дизел, втечнен нефтен газ (LPG) и природен газ на всяка бензиностанция. Освен това ще важи само за леки коли категория М1 и мотопеди и мотоциклети категория L, собственост на граждани. За целта на бензиностанциите шофьорите ще трябва да показват талона за регистрация на автомобила.

При всяко зареждане на гориво с отстъпка от 25 ст. бензиностанцията ще трябва да издава разширен фискален бон, в който вписва регистрационния номер на превозното средство. Това ще увеличи необходимото време за плащане на горивото. На бензиностанции без персонал, където човек плаща с банкова карта и сам си зарежда горивото, отстъпката въобще няма да може да се ползва, защото няма как да се провери дали автомобилът е личен или на фирма.

По-високите акцизи за цигарите, които ще доведат до покачване на цените им, да влязат в сила от 1 септември, предлагат още депутатите. Причината за това е, че до 1 юли няма как да бъдат отпечатани нови бандероли.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *