България

Край на консултациите, очаква се връчване на първия мандат за съставяне на правителство Приключиха консултациите на президента Румен Радев с политическите партии за съставяне на правителство. Очаква се президентът да обяви дата за връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде БГНЕС.

„С днешната ми среща с групата на „Възраждане“ цикълът консултации приключи, предстои връчване на мандат на първата политическа сила“. Това обяви президентът Румен Радев. Това означава, че държавният глава няма да проведе консултации с „Продължаваме промяната“ и “БСП за България”, които вчера не се отзоваха в определените от президентството часове за разговори с мотива, че в парламента се обсъжда и гласува актуализацията на бюджета.

Тази сутрин президентът проведе консултации с три политически партии – ИТН, ДБ и “Възраждане”.

**

Консултациите се извършват в каскада от кризи. Това изисква отговорно действие не само в национален, но и в международен план, означава амбициозна, единна външна политика, за да отстояваме интересите си и да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. Надявам се да извличате поука от изминалата година. Не мога да не отбележа Вашата последователна позиция при отстояване на националния интерес по въпроса с РСМ, затова очаквам и Вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на правителство. Сложна е ситуацията в парламента, нужни са усилия за съставяне на правителство, от руга страна са необходими действия за приемането на важни закони за ПВУ и Бюджета. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на “Има такъв народ” при консултациите за съставяне на правителство.

Президентската институция постъпва отговорно в момент на спирала от кризи. Това не се осъзнава от част от политическите партии в момента. Вашата роля в момента е изключително важна и е радостно, че го осъзнавате и не се криете зад някой друг, отговори Тошко Йорданов от ИТН.

Благодаря за оценката, че сме последователни, защото в политиката днес всеки се върти оттам, откъдето духа вятъра. Ще ползвам малко нагло ситуацията да Ви помоля да разсекретите онзи КСНС, за да се види кой лъже. Лицемерието и лъжата са начин на общуване, затова е важно българите да знаят кой лъже. На КСНС не се каза нищо важно, но покрай него се изказаха много лъжи.

Не смятаме, че президентството и президента са мафиоти, защото иначе всички ще имаме срещи с мафията. Когато бъдем поканени на преговори, ще отидем, но не на всяка цена, допълни Йорданов.

Добре е да се знае истината, но аз държа всеки един човек в този съвет да може да изкаже свободно своето мнение. Разсекретил съм стенограми за КТБ едва след като изпратих искане до всеки да каже дали е съгласен. Не искам да се компрометира свободата на изразяване при следващите КСНС.

Така президентът Румен Радев отговори на призива на Йорданов да разсекрети протокола от заседанието на КСНС за РСМ.

Големият грях по отношение на българската политическа класа е, че забравиха македонските българи, забравиха нашите сънародници от РСМ. Това не се споменава нито в Договора за добросъседство от 2017 г., нито в Националната рамкова позиция се говори за македонските българи и техните права, нито ветото, наложено от ГЕРБ през 2020 г., което беше наложено по съдържание на историческия език и спорове.- Темата за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се поставя преди една година. Проблемът не е двустранен, а европейски, защото засяга фундаментите на ЕС, касаещи Копенхагенските критерии, недискриминацията и правата на човека. Тогава европейските лидери започнаха да разбират същността на проблема и тогава по време на служебното правителство беше разработен Пакета “5 плюс 1”, който комисар Вархей дори кръсти “1 плюс 5”, защото това е най-важният проблем – човешките права на нашите сънародници. И оттам тръгва разбирането в ЕС у всички лидери и европейски институции, че този въпрос трябва да намери решение. Аз поставих тук на КСНС предлжението да вземем всички решения, че основното наше искане трябва да бъде промяна в Конституцията на РСМ така, че македонските българи да бъдат вписани редом с другите държавотворни народи. И не само това, поставих предложението това да бъде задължително условие за начало на преговори за падане на ветото. Тогава само вие подкрепихте, няма да коментирам другите участници, но тогава не се намери тази смелост и европейско отношение, защото това беше евдропейски подход.

Нашата политическа класа прие този подход, прегърна го, едва когато дойде чрез президента Макрон. Защото през това време президентската институция продължи да работи непрекъснатос всички европейски лидери, с ръководителите на европейските институции това да стане факт. Благодарен съм на президента Макрон и на Френското председателство, защото това най-сетне беше заложено. Но трябва да има разлика – като се казва “френско предложение”, – то е оформянето на преговорната рамка, където влезе изискването за Конституцията, което е изключително важно, и това е справедливото решение.Това е решение не в полза на България, не в полза на македонските българи само, това е решение в полза на Европа, защото е европейски подход.

Но другата част, Протоколът, който е съставна част от Рамката, се изработва тук и в РСМ. Аз очаквах повече от този Протокол, защото в него са гаранциите и детайлите за другите въпроси, че френското предложение гарантира човешките права. Но нашето културно-историческо наследство, историята, учебниците, изкореняването на езика на омразата, поведението на публичните медии, са обект като механизъм за контрол на този Протокол, и той именно дава съдържанието и механизмите, с които европейските институции ще контролират, наблюдават, ще взимат решения за този дълъг преговорен процес.

Ако на КСНС през януари бях получил подкрепата на министър-председателя и другите министри, и от останалите партии това да залегне като изрично изискване на България, ние нямаше да правим това в последния момент. И благодаря на нашите дипломати, които приеха изключително отговорно тази линия, и които работиха интензивно в последните 1-2 месеца. Ако това беше направено в началото на френското председателство, съм убеден, че процесите щяха да са много по-плавни, много по-обмислени, и щяхме да имаме един пълноценен Протокол. Не искам дса спекулирам с мнението на когото и да е, така са преценили нашите колеги, така е преценило правителството, и така е действало, но се радвам, че Европа прие и застана зад своите принципи и ценности допълни Радев.

**

Президентът поздрави “Демократична България” за последователната им политика за провеждането на съдебна реформа.

Българите очакват политиците да взимат адекватни решения. За нас е важно и външнополитическата политика да е адекватна, единна и последователна, подкрепена от ясни решения в страната. Поздравявам ви за вашите последователни усилия да поддържате темата за съдебната реформа, която изпадна от дневния ред на кабинета. А всъщност това е и една от причините за срива на доверието. При връчването на мандата на ПП аз предупредих, че ако не се предприемат значителни съдебни реформи, в първите 100 дни статуквото ще потърси реванш. Виждаме ефектите от забавянето на тези реформи. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг път. Вярвам, че ще продължите с тези усилия и в рамките на това НС. Важно е да се намери балансът между времето и усилията на партиите за съставянето на нов кабинет. Предстои и работа по бюджета като законодателна основа за реализацията на Плана за устойчивост. Разчитам на вашия политически опит да се намери това решение.

С тези думи президентът Румен Радев започна консултациите с „Демократична България“. Атанас Атанасов, Владислав Панев и Христо Иванов са представители на партията на срещата при президента.

Ние считаме, че Конституцията предвижда тези консултации като антикризисна мярка. Дотолкова, доколкото целта на Конституцията е да има правителство, а не избори, мисля, че е ясно, че това не може да бъде панацея. За нас кризата има още един аспект – на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по съществените проблеми, и в този смисъл тези консултации са важен елемент от възстановяването на диалога, каза Христо Иванов.

На този етап мисля, че е важно да се направи опит с първия мандат, защото независимо от всичко той е този, който продължава да е най-натоварен с очакванията след изборите. Ще работим за съдебната реформа, но и през изминалата половин година видяхме колко е важно да има политическо съгласие. Забавянето се случва в парламента, с невъзможност да дефинира приоритети и да ги придвижва. Това важи колкото за сегашното мнозинство, толкова и за опозицията.

Съмнявам се, че нови политически избори ще решат проблема. Българската политическа класа не знае как да говори. Не знае как да дефинира проблеми, и как да застава зад тях, независимо от различията, които има. Това е самостоятелен източник на политическа нестабилност, коментира Христо Иванов.

Смятаме, че усилието за съставяне на правителство с първия мандат е най-здравословно. Смятаме, че усилията с такъв мандат трябва да включват приоритети като Еврозоната, превъоръжаването, изчистването на руското влияние от сектор „Сигурност“, това са наши приоритети. Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов след консултациите при президента.

На въпрос дали ще се намерят шест гласа за съставяне на правителство, Иванов коментира, че това е ключ към търсенето на политическа формула за стабилно правителство. „Довечера ще видим от ПП каква е тяхната визия и каква формула ще предложат, и ще обсъдим всичко това“, добави Иванов.

Има прозорец от сега до местните избори, в който е важно да бъде осигурено управление на страната, защото това е период, в който можем да направим решителна стъпка за влизане в Еврозоната. Или по отношение на превъоръжаването – не е ясно дали ще се служи.

За съжаление, не изглежда един следващ парламент да бъде по-добър от гледна точка на възможности да се търсят работещи уравнения, така че ще обсъдим как ПП си представят възможните политически формули. Ние няма да предлагаме никакви формули.

Със сигурност има електорални основания за това ДБ да се яви съвместно с ПП на изборите, добави Иванов. „На миналите избори още предложихме такова съвместно явяване на избори“, добави Иванов.

Много държа да се прави разлика с нашия стил на говорене – ние избягваме персонализация в българската политика. След обсъждане с мандатоносителя ще коментираме с кого бихме говорили. И досега сме гласували с ГЕРБ и ДПС по решения за РСМ или Украйна – ако се заложат определени политически приоритети, за които се намери хигиенна формула, която позволява подкрепа, това е възможно, но трябва да се обсъди. Трябва да се намери формула, при която ГЕРБ и ДПС да са извън изпълнителната власт, защото те продължават да бъдат неприемлив участник във властта, допълни Иванов.

**

Докато президентът провеждаше консултации с политическите сили, от пресцентъра на “Продължаваме промяната” обявиха, че започват консултации с ДБ, БСП и независими депутати за съставяне на правителство.

На свое заседание в София Националният съвет на “Продължаваме Промяната” реши и даде мандат за започването на преговори за ново правителство. Днес ще бъдат проведени консултации с ДБ и БСП, както и с независимите депутати относно съставянето на кабинет, съобщиха от партията.

Националният съвет предвижда преговорите да се водят на базата на ясна програма и ангажименти. От страна на ПП в преговорите ще участват Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров. При съгласие се предлага състав на кабинета и план за действие под формата на публична покана към всички депутати в Народното събрание, като целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието.

“Длъжни сме да направим всичко възможно да съставим правителство, отчитайки желанието на мнозинството от българските граждани. Особено в настоящата ситуация, при която не би било отговорно да оставим държавата без пълнокръвен кабинет или поне да опитаме да съставим такъв”, коментира Андрей Гюров, председател на парламентарната група.

***

Според лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов пък няма смисъл от консултации и съставяне на ново правителство, а от нови избори.

Тук съм да благодаря за това, че сте бърз в действията си според Конституцията, защото тя ви дава да преценявате сам сроковете в нея, а вие сте явно загрижен за политическата криза в страната. С тези думи лидерът на „Възраждане“ се обърна към президента Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Нашето виждане е, че основният и най-бърз начин за преодоляване на политическата криза, която е предизвикана от действията и бездействията на досегашния кабинет, са предсрочните избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Затова насрочването на тези консултации в рамките на буквално деня след свалянето на правителството, са ясен знак, че оценявате сериозността на ситуацията и нямате намерение да пилеете повече време на България.

Ние считаме същото – че излизането от тази криза на доверие, която се съчетава и с тежката икономическа и инфлационна криза, и за връщането поне отчасти на доверието на българските граждани към политическия елит, са нови избори.

Този парламент е напълно изчерпран. Не бихме могли да говорим с която и да е политическа сила, особено след гласуването на казуса РСМ миналата седмица, където се очертаха не червени линии, а буквално камиони, е провеждането на предсрочни избори като референдум за бъдещето на България оттук насетне. Защото обществените нагласи не са като преди 6-7 месеца, ситуацията е динамична не само у нас, но и по света. Нека за пореден път отидем на изпит за доверие. Колкото по-бързо са предсрочните избори, толкова по-добре, допълни Костадинов.

Лидерът на “Възраждане” допълни, че най-добрият вариант са предсрочни избори, тъй като парламентът не е тържище, на което да се купуват гласове, а подобно правителство ще бъде агония и обида за българския народ. Категорично сме за машинния вот, но с контрол на хартиените отрязъци, коментира Костадинов. Парламентът е изчерпан, морално импотентен, допълни той. Каза още, че няма да участват в разговори с никоя от партиите, която би получила третия мандат.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *