България

Четвъртият служебен кабинет, назначен от Румен Радев, встъпва в длъжностГълъб Донев оглавява четвъртия служебен кабинет, назначен от Румен Радев. Това ще се случи на 2 август, когато Държавен вестник ще обнародва президентския указ, с който освен назначаването на правителство с номер 100, се разпуска и 47-ото Народно събрание и се насрочват парламентарни избори на 2 октомври.

Кирил Петков ще предаде Министерски съвет на Гълъб Донев, който беше вицепремиер и служебен министър на труда и социалната политика в кабинетите през 2021 г. Той ще има четирима вицепремиери по структурата на кабинета „Петков”.

Вицепремиерите са Лазар Лазаров, който поема и социалната политика. Христо Алексиев, също познато име от предишен служебен кабинет, ще е вицепремиер по икономическите политика и министър на транспорта. Иван Демерджиев, който управляваше отбраната в предишния кабинет на Радев, сега е в ролята на вицепремиер по обществения ред и силов министър. Атанас Пеканов отново е служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

На стола на Асен Василев в Министерство на финансите сяда Росица Велкова-Желева.

Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, сега ще е служебен министър на отбраната.

Асен Меджидиев ще поеме поста на служебен министър на здравеопазването.

Иван Шишков, който беше главен архитект на община „Триадица” и подаде оставка след смъртта на момче, ударено от токов удар от улична шахта, беше заместник на Виолета Комитова в предишния служебен кабинет. Сега ще бъде служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Сашо Пенов ще е служебен министър на образованието и науката.

Николай Милков ще поеме Министерство на външните работи.

Депутатът от левицата Крум Зарков ще е служебен министър на правосъдието.

Велислав Минеков отново ще бъде служебен министър на културата, както и в предишните две служебни правителства на Радев.

Росица Карамфилова-Благова ще е служебен министър на околната среда и водите.

Явор Гечев, който до сега два пъти беше заместник-министър в служебни кабинети на Радев, ще е титуляр в Министерство на земеделието.

Никола Стоянов ще поеме Министерството на икономиката и индустрията от досегашния вицепремиер и министър Корнелия Нинова.

Росен Христов, чиято визитка говори за опит в енергийни компании, ще е служебен министър на енергетиката.

Александър Пулев ще седне на стола на Даниел Лорер в Министерство на иновациите и растежа.

Народният представител от „Продължаваме промяната” в 47-ото Народно събрание Илин Димитров ще е служебен министър на туризма.

Весела Лечева, която бе депутат в няколко парламента и оглавяваше някогашната Държавна агенция за младежта и спорта, сега ще е служебен министър на младежта и спорта.

Георги Тодоров ще е служебен министър на електронното управление.

Антон Кутев, отново ще е говорител на правителството. Той бе съветник на служебния премиер Стефан Янев и говорител на двата служебни кабинета миналата година.

БГНЕС припомня, че до тук се стигна след като първата политическа сила „Продължаваме промяната“ не успя да състави кабинет с първия мандат, а от ГЕРБ-СДС го върнаха веднага на държавния глава. Третият мандат за съставяне на правителство президентът връчи на БСП на 18 юли, но и левицата не успя да намери нито мнозинство, нито разбирателство по време на преговорите за него.

След като НС не успя дори да дебатира по управленската програма, която бяха изготвили БСП, ДБ и „Продължаваме промяната“ по време на първия мандат на ПП, Корнелия Нинова и Георги Свиленски върнаха празна папката на Румен Радев на 28 юли.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *