България

Внимание шофьори! Пътните полицаи отново могат да спират коли за проверка

© снимка: Sofia Photo Agency, архив© снимка: Sofia Photo Agency, архив

http://dariknews.bg

Пътните полицаи отново могат да спират по своя преценка на пътя и без заснемане на проверката.

В началото на годината, с цел предодвратяване на корупцията за контрол по пътищата, първо беше въведено извършването на проверки само по метода на т.нар. “широкообхватен контрол”.

После, за да се спрат рушветите, патрулните коли бяха оборудвани с камери.

От МВР сега съобщават, че пътните полицаи и служители от звената „Престъпления по пътищата” и „Сигма” вече могат да санкционират нарушители при установено от тях явно нарушение на Закона за движение по пътищата /ЗДвП/, като не е задължително проверката да се извършва в условията на видео заснемане и аудио запис или по метода на т.нар. “широкообхватен контрол”.

Безполезни ли са камерите по пътищата?

МВР съобщава това с едноседмично закъснение, тъй като от текста на съобщението става ясно, че мярката е влязла в сила още на 24 юли.

Целта е активизиране на контролната дейност и недопускане на системни нарушения от участниците в пътното движение, пишат от МВР. За всяко спиране служителят е длъжен да вземе отношение и да издаде съответния административно-наказателен документ – фиш или акт за установяване на административно нарушение, се посочва още в съобщението.

 


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *