България

Нестандартна идея – карта на Централните софийски гробища в интернет

Нестандартна идея – карта на Централните софийски гробища в интернетhttp://novanews.bg

За да не умрат никога хилядите, заради които ни има на карта и извън гробищата

Карта на Централните софийски гробища в интернет. Идеята е да се пази историческата памет на столицата и на България. Със задачата се захващат двама младежи, които с помощта на Столична община, събират информация за значимите личности, погребани на стотици декари. 

Обединение в паметта търсят Филип и Симеон и я възраждат, като тръгват от Централните софийски гробища. Двамата създават сайт „София помни” и събират 10 000 значими за България личности. С карта на парцелите, в които почиват – да ги намират  живите. 

Парцел 44-ти – Райна Княгина. Преминала в другия свят с името си по мъж – Дипчева. И още – Елин Пелин, Георги Парцалев, Тодор Колев, войводи, революционери, артисти, учени. Според Столичната община – в около 100 000 гроба. 

Момчетата събирали информацията около година и половина. След паметниците, обикаляли библиотеките. Не разбират хорския страх от гробища. Знаят, че идеята да привличат хора към гробищния парк е западна.

Искат обаче и българите да освободят място в ума си и за паметта. За да не умрат никога Калата и Джоко и другите хиляди, заради които ни има на карта и извън гробищата. 


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *