България

В печата: Борисов търси подкрепа за условията ни за сделка ЕС-Турция

В печата: Борисов търси подкрепа за условията ни за сделка ЕС-Турцияhttp://novanews.bg

Премиерът разговаря с двама австрийски министри

Всички страни на първа линия на мигрантския натиск трябва да могат да разчитат на подкрепата на ЕС за опазването на външните граници на ЕС. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с австрийските федерални министри на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер и на отбраната и спорта Ханс-Петер Доскоцил, пише в. “Труд”.

Той посочил, че като външна граница на ЕС България полага сериозни усилия и прилага стриктно всички разпоредби на европейското и шенгенското законодателство с цел овладяване на миграционния натиск.

Премиерът отбелязал, че предвид заложените в националния ни план мерки във връзка с мигрантския поток България е информирала Европейската комисия за потребностите и допълнителните нужди на страната ни, посочва изданието. И изтъкнал на срещата, че бихме оценили високо подкрепа и от страна на Австрия.

На разговора Борисов аргументирал и позицията, изразена в писмото му до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Той изразил очакване тя да бъде взета под внимание при подготовката на заключенията за предстоящата лидерска среща на 17-18 март в Брюксел.

В петък премиерът поиска от ЕС България изрично да бъде включена в споразумението с Турция за спиране на миграционния поток и намеква, че може да блокира сделката.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *