България

Кладнишкият манастир се нуждае от средства

Кладнишкият манастир се нуждае от средстваhttp://novanews.bg

Какво е да си сам срещу системата?

Какво е да си сам срещу системата? Игуменът на Кладнишкия манастир кръщава и венчава без пари, но трябва да плаща солено за избора си. Толкова солено, че сметката за тока се оказва трайно непосилна за неговите възможности. Ще се намери ли кой да покрие разликата – и още спешни въпроси за решаване?

Йеромонах Рафаил не пере и не готви на ток. Вместо да си остойностява бита си по дневна и нощна тарифа, споделя заплатата си с бедни родители – да идат да си видят децата, например, да се прегърнат. Разпалил е вярата на много хора, че не са сами, че той е насреща. Безкористно. Тук няма тарифа за венчания и кръщения. 

Сега йеромонах Рафаил дължи пари – 600 лева е сметката му за ток за януари. Цяла делегация от ЧЕЗ и от министерството на енергетиката обяснява на игумена, че се топли с възможно  най-енергоемките уреди.  А той на тях, че даже и когато не се отоплява, сметката му за януари е невъзможно висока. 600 лева е била миналата година с него, и тази – без него. 

Колкото повече неработещи електроуреди обаче заварват проверяващите, толкова повече не чуват какво им казва игуменът.

“Тук всички електроуреди имат поначало много кратък живот, лично аз съм замервал напрежение от 180 съм замервал, замервал съм и 300 волта”, посочва Рафаил.  

Това може би ще заинтересува Комисията за енергийно и водно регулиране – лично заместник-министърът на енергетиката обещава да я сезира за дългогодишната сага с тока на кладнишкия манастир. 

Сега решаващи за сметката са единствено показанията на електромера. Експерт от енергийното министерство лично надзирава проверката на място – уредът  е наред. А записите му се превръщат в непосилни суми за йеромонаха, защото токът тук се води стопански.

След земетресението от 2011-а Кладнишкият манастир  от паметник на културата е на път да се превърне в паметник на националната разруха. Възстановеното дотук е резултат от личните усилия на игумена да намери дарители. Каква е логиката той, който не печели от дейността си, да продължава да плаща по-скъп ток? 

След огледа на експертите на министерството на енергетиката вече е ясно, че преди да се срути, паметникът на културата може да се запали – ако спешно не се сдобие с нова електрическа инсталация. 


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *