България

Млада майка се оплакала на Манолова, запорирали й детските надбавки„Силните на деня злоупотребяват”, заяви националният омбудсман Мая Манолова.

Тя проведе своята изнесена приемна за жителите на Търговище. Пред представители на медиите общественият защитник посочи пример с млада жена, чиито детски надбавки са били запорирани от частен съдебен изпълнител.

„Всеки един от силните на деня е злоупотребил по някакъв начин, за да доведе жената до моята приемна”, коментира Манолова като увери: „Ние ще се намесим, но случилото се до сега не можем да върнем назад”.

Най-много се оплакваме на омбудсмана заради банките и топлото

Националният омбудсман посочи още, че най-често жалбите, изпратени до нея, касаят нелоялни отношения на монополни дружества доставчици на обществени услуги, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, междусъседски отношения.

В Търговище Манолова наблегна и на проблемите, продиктувани от работата на социалните служби в региона и по-конкретно работата на Центровете за настаняване от семеен тип и приемната грижа.

Манолова поиска бързо закриване на интернатите

„Притеснително е, че едни и същи случаи се бавят с години”, каза Манолова и даде пример за конкретна процедура по осиновяване, която следи вече година. Всички пречки са премахнати, но осиновяването не се случва.

Според нея, причината е в регионалната структура на дирекция „Социално подпомагане”.

„Всъщност това, което установихме преди година в Търговище по отношение на осиновяването и приемната грижа, ни предизвика да направим предложения за промени в Семейния кодекс”, каза в заключение Мая Манолова.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *