България

Германските власти са отказали екстрадицията на Бекташ



Германските власти са отказали екстрадицията на турския гражданин Фарук Бекташ, който при катастрофа през юли отне живота на двама мотористи край Драгоман.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова в парламента. Гастайрбатерът се укри от правосъдие у нас.

“Издали сме червена бюлетина. Той е в Гeрмания и германските власти са отказали негова екстрадиция”, обясни Бъчварова, цитирана от „Фокус”. „Ние как да процедираме, той е турски гражданин, издали сме заповед, която не е удовлетворена. Как да процедираме? Да тръгнем да го търсим из Европа ли”, коментира Бъчварова.

„Не смятам, че Германия може да има някаква спекулация или игра, с когото и да било”, заяви министърът.

Катастрофа край Драгоман взе две жертви (ВИДЕО)

Бойко Бойков и съпругата му Таня Бойкова загинаха при катастрофа край Драгоман на 24 юли. Те бяха пометени от Фарук Бекташ. Гастарбайтерът се движил с по-висока от допустимата скорост, излязъл от лентата си за движение и ги блъснал, като след удара, колата излетяла от мостово съоръжение.

Ще съдят Фарук Бекташ задочно, ако не бъде открит

С постановление на прокурор той бе привлечен като обвиняем за нарушаване на правилата за движение по пътищата и причиняване на смърт по непредпазливост на двама души и задържан за срок до 72 часа. След това спрямо обвиняемия бе взета мярка за неотклонение „домашен арест” , което прокуратурата протестира с мотив, че е налице реална опасност извършителят на престъплението да се укрие.

Синът на загиналите в катастрофа мотористи: Ще вярвам, че ще има правосъдие един ден

Оказа се, че Бекташ е избягал от правосъдие и не се яви в края на юли пред Софийския апелативен съд, където беше представляван от служебен защитник. Съдът постанови той да бъде задържан и го обяви за общодържавно издирване. След това бе издадена Европейска заповед за ареста му.  От прокуратурата обясниха в началото на август, че ако до два месеца Бекташ не бъде открит, той ще бъде съден задочно.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *