България

Шефът на “Пътна полиция” обясни за предимството на пешеходеца на зебраПешеходецът има абсолютно предимство след стъпване на пешеходна пътека, но има и задължения и обстоятелства, с които трябва да се съобрази преди това.

Такава позиция по спорната тема, която разискват от месеци магистратите, изрази в ефира на Дарик шефът на „Пътна полиция” Бойко Рановски.

По думите му, ако пешеходецът не е съобразил доколкото може скоростта на приближаващите се автомобилите или ако изскочи внезапно на платното, има голям риск да стане жертва на произшествие.

Адвокат: Пешеходецът трябва има право да пресича на зебра, дори неочаквано за шофьорите

Рановски посочи още, че към момента няма ръст в броя на загиналите пешеходци спрямо миналата година, но все пак цифрата остава твърде голяма за нашата държава.

Пълното предимство на пешеходеца, който е стъпил на зебра, не се оспорва от никого, обясни Бойко Рановски, но допълни: “Там никой не отрича, че той е с предимство, но за запазване на неговото здраве и живот, преди да стъпи на пешеходната пътека, не трябва да излиза рязко на пътното платно, трябва да се огледа, да съобрази по възможност скоростта на приближаващите автомобили и да прецени дали те имат възможност да спрат. Разбирам, че не всеки случай може да бъде преценен, но по възможност да го прецени”.

В коментар дали не трябва да се вземат мерки с оглед на позицията на Висшия адвокатски съвет и допускането, че ако човек се появи внезапно на зебра или не вдигне ръка при пресичане, може да се окаже съпричинител на катастрофата и водачът да се размине с по-лека присъда, макар да е причинил смърт и могат ли да се сложат камери на всяка пътека, Рановски отговори: “Няма как да се сложат видеокамери на всяка пешеходна пътека”.

Идея: Само пешеходецът да е с предимство на пешеходна пътека

“Тук говорим за отговорността и ангажираността на всички участници в движението. И санкциите са не толкова за да се съберат едни пари, а да се повлияе върху поведението на участниците. Да се повлияе на поведението, да спазват правилата и да има по-малко пострадали на пътя”, каза шефът на “Пътна полиция”.

Броят на глобените за неправилно пресичане пешеходци също остава много малък, обясни още Рановски. Миналата година глобените пешеходци са били 5000-6000 души, а тази година са много по-малко. “Има си и обективни причини. Броят на служителите по места е на минимума, има много вакантни длъжности, служителите са ангажирани основно с посещение на пътнотранспортните произшествия, контрол основно за скорост, която е най-честата причина за възникване на катастрофи и остава все по-малко време за контролиране на пешеходците”, коментира той.

Как се пресича правилно на пешеходна пътека според висшите магистрати?

Статистиката на “Пътна полиция” показва ръст в броя на заловените зад волана пияни шофьори – 13 184-ма са те за първите 9 месеца на годината. 6042-ма от тях са шофирали с над 1.2 промила алкохол в кръвта.

Средно всяка седмица по около 30 дрогирани шофьори хващат катаджиите в страната, но статистиката в този аспект не е точна. Причината е, че само 10 дирекции на МВР разполагат с мобилни уреди, които тестват употреба на наркотици.

300 виновни за смърт на пътя се разхождат на свобода

До края на годината обаче вътрешното министерство щяло да снабди всички свои подразделения с такива устройства, обеща шефът на КАТ.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *