България

Шефът на горските за случая с дядо Асен: Инспекторите са си свършили работатаГорските инспектори са длъжни да сигнализират органите на реда, когато има нарушение.

Това коментира в интервю за Дарик директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев по повод разследвания за незаконна сеч 78-годишен инвалид от чепеларското село Забърдо.

12 кубика дърва, паднали в ливада и маркирани, са причината срещу 78-годишния Асен Георгиев да се води разследване за незаконна сеч. Възрастният човек, който от пролетта чака позволителна заповед, за да си събере дърва за огрев, в крайна сметка решил поне да ги подреди на ливадата край селото.

Защо 78-годишен мъж се превърна в най-опасния бракониер? (ВИДЕО)

Тогава обаче идва горкият инспектор и вика полиция. От агенцията по горите уточниха, че служителят е длъжен да подаде сигнал, когато види нарушител. Заключение от неофициална проверка по случая е, че служителите са спазили правилата по закон. Те са длъжни при установяване на нарушение да информират МВР, което са направили, каза шефът им Тони Кръстев.

Към момента няма нито съставен акт за извършено нарушение, нито наказателно постановление. Предстои уточнение и проверки по случая, като органите на МВР трябва да преценят има ли нарушение или не. В законодателството никъде не е дадена възможност да бъдат диференцирани наказанията в зависимост от състоянието на нарушителя, каза Кръстев. Този, който издава наказателното постановление, обаче има право и законът му позволява да прецени и при определянето на глобата и налагане или неналагане на наказание да има съответното лично решение, допълни той.

Горските са длъжни да спазят процедурата при нарушение, а на друго ниво са тези, които вземат решение, като конкретният случай още не е стигнал до тях. Не се знае дали ще стигне, защото прокуратурата може да излезе с решение, което да бъде различно, твърди Кръстев.

Кметът на селото каза за Дарик, че ще отведе дядо Асен при премиера Бойко Борисов, когато прокуратурата приключи с работата по случая. Той иска да пита министър-председателя този дядо ли е най-големият престъпник в държавата.

Ако се стигне до глоба за дядо Асен, хората в селото са категорични, че ще съберат пари и ще я платят.

От Агенцията по горите се оплакаха, че продължават случаите с бити горски служители. Често пъти при сигнал за незаконна сеч в гората се стига до физическа саморазправа, а след това е имало и сигнали за запалени автомобили на горските инспектори.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *