Бизнес

Здравното министерство заплаши нощните заведения с прокурорНощните заведения ще продължат да работят въпреки заявеното днес искане на Здравното министерство нарушителите да бъдат давани на прокурор. Това заяви пред БНР  собственик на нощен клуб в София.

Здравното министерство излезе с искане към РЗИ и проверяващите органи по места да дават на прокурор собствениците на нощни заведения и кметовете на населени места, които бойкотират противоепидемичните мерки. Мартин Михайлов, който е собственик на нощен клуб, заяви че ще продължи да работи въпреки заплахата от строги санкции:

“Ще продължим, защото желаем равни права за упражняване на дейността си и на професията си. Хората не спазват мерките почти навсякъде. По силата на този Наказателен кодекс какво излиза, в момента да си се вкарваме по затворите ли? Не мога да разбера“.

Негови колеги от бранша също са категорични, че ще работят протестно.

От Здравното министерство искат РЗИ, МВР и Агенцията по безопасност на храните да изпращат на окръжен прокурор всеки съставен протокол за грубо нарушение на мерките. Нарушителите ще бъдат проверявани за наличие на престъпление, по член 355 от Наказателния кодекс. Като причина от ведомството посочиха повишения брой заразени и починали.

От здравното министерство посочват, че програми и средства за компенсация има за всички засегнати от противоепидемичните мерки. Според Михайлов реално подпомагане на бизнеса в момента няма:

“60 на 40 е изключително спорна мярка. Тя важи за работещи бизнеси, но в нашия случай ние не сме такъв. Обещания за мерки има, но те не са конкретни”.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *