Бизнес

КЕВР: Природният газ през този месец ще е с 14% по-скъпПриродният газ през този месец ще е с 14 процента по-скъп в сравнение с април и един мегаватчас ще струва 162 лева и 16 стотинки без такси и налози. Решението на регулатора е окончателно и влиза в сила със задна дата от 1 май.

Като основна причина за увеличението се посочва спирането на доставките от страна на „Газпром“, което е наложило да бъдат сключени множество сделки с търговци на природен газ, при които водещото е било най-ниската цена за доставка, а при формирането на крайната цена са влезли и количествата азерски газ, които получаваме съгласно договора си.

За следващия месец – юни, се очаква газът да струва около 140 лв. за мегаватчас, с което цените ще се върнат до нивата от април.

Основен фактор за това са сключените от “Булгаргаз” сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на “Газпром”, се посочва в съобщението от енергийния регулатор.

По-рано премиерът Кирил Петков съобщи, че от 1 юли България ще получава пълните количества от договорения от Азербайджан газ. Той потвърди и че американска компания ще достави газ за страната ни – без посредник и на цени, по-ниски от тези на “Газпром”.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *