Бизнес

Започва икономическият форум в ДавосСветовният икономически форум (СИФ) се завръща в Давос на живо и в необичайно време, но с още по-големи амбиции. От 22 до 26 май известният швейцарски курорт ще бъде домакин на форума, който по традиция събира световния политически и бизнес елит и очертава насоките за развитието на света за поне година напред.

Мотото на срещата, която трябваше да се проведе в края на януари, но още през декември беше отложена за пролетта заради бушуващата пандемия от коронавирус и по-контретно експанзивното разпространение на варианта Омикрон, тази година е “Историята в повратна точка: Правителствени политики и бизнес стратегии”.

“След всички виртуални срещи, които проведохме през последните две години, най-накрая дойде време представителите на политиката, бизнеса и гражданското общество да се срещнат очи в очи. Трябва да създадем атмосфера на доверие, която е необходима за ускоряване на сътрудничеството, за да отговорим на всички предизвикателства, с които се сблъскваме”, заяви преди тазгодишното събитие основателят и изпълнителен президент на Световния икономически форум Клаус Шваб.

Според очакванията на СИФ на форума ще присъстват над 2500 лидери и експерти от цял свят, включително поне 50 премиери и президенти, което е малко под броя им през 2019 г., последната истинска среща преди избухването на пандемията. Тогава гвоздеят на програмата беше участието на президента на САЩ Доналд Тръмп. В срещата очаквано няма да участват нито държавни представители, нито бизнесмени от Русия, което се случва за пръв път от времето на Михаил Горбачов в края на 80-те години на 20-и век.

Говорител на Фондация “Росконгрес”, която е подкрепяна от руското правителство, а целта й е да рекламира икономическия потенциал на Русия, потвърди пред в. “Нойе цюрхер цайтунг”, че тази година в Давос няма да има Руска къща, както и каквито и да било руски представители.

В отговор на руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, още в края на същия месец СИФ замрази всякакви връзки с руски субекти и организации и обяви, че няма да работи с нито един от санкционираните руснаци. На 27 февруари Шваб и президентът на форума Бьорге Бренде в специално изявление осъдиха “агресията на Русия срещу Украйна и свързани с нея жестокости”.

А до началото на войната представители на руския политически и икономически елит бяха редовни участници в годишния форум в Давос и други събития под егидата на СИФ. Президентът Владимир Путин през 2009 г. лично присъства на срещата в Давос, през 2021 г. пък изпрати до виртуалния форум специално видеообръщение.

По това време отношенията обаче вече се бяха обтегнали. През 2019 г. руската делегация дори заплаши да бойкотира годишния форум, след като СИФ забрани на няколко руски бизнемени, попаднали под ударите на американските санкции, да вземат участие в срещата.

Което обаче не пречи на СИФ допреди месеци да получава руски пари. По данни на “Нойе цюрхер цайтунг” три големи руски компании – “Сбербанк”, ВТБ и “Газпром”, доскоро са били стратегически партньори на форума, което означава, че са плащали на организацията около 600 000 швейцарски франка годишно. “Общността на нашите стратегически партньори включва 100 водещи компании от целия свят, подбрани заради ангажираността им за подобряване на състоянието на света”, се казва на сайта на СИФ. Говорител на организацията обаче е потвърдил пред “Нойе цюрхер цайтунг”, че СИФ вече не получава руски средства.

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц, специалният американски пратеник за климата Джон Кери, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да са сред основните участници в събитието. Знае се, че организаторите са поканили и украинския президент Володимир Зеленски, но от посолството на страната в Берн са съобщили за “Нойе цюрхер цайтунг”, че той не е потвърдил дали ще приеме поканата. Вероятно Зеленски ще се включи в събитието виртуално. Във формалната програма негово изказване е планирано за понеделник преди обед. Организаторите съобщиха, че голямата делегация висши украински правителствени служители ще напусне страната, за да присъства лично в Давос.

Без руснаците и със или без Зеленски срещата в Давос ще обсъди най-наболелите проблеми на нашето съвремие – икономическото възстановяване след все още неотшумялата напълно пандемия, борбата с промените на климата, бъдещето на труда, развитието на новите технологии и др.

За разлика от предишните проведени на живо годишни срещи този път участниците няма да се нуждаят от топли ботуши и ски обувки, а по-скоро от сандали и леки ризи. А местният туризъм приветства завръщането на световния политически и бизнес елит, който с всяко свое събиране оставя в курорта около 60 милиона долара.

“Всички са доволни, че Световният икономически форум се завръща. Това е поредната стъпка към нормализацията”, казва Самуел Розенаст, говорител на местния борд по туризъм, цитиран от Ройтерс.

В продължение на две години пандемията затвори хотели и ресторанти в световноизвестния курорт, обезсмъртен във “Вълшебната планина” на Томас Ман. “Целият конгресен туризъм беше напълно умрял”, отбелязва Розенаст, допълвайки, че конгресният център в Давос е бил затворен за повече от година.

Сега обаче ситуацията е коренно различна. В курорта тече усилена подготовка за събитието. Войници издигат защитни ограждения, работници подготвят конгресния център и хотелите за гостите. Форумът ще бъде охраняван от 5000 военни, както и от местната полиция, а швейцарските военновъздушни сили ще осигуряват около и над Давос зона, забранена за полети.

Ресторанторите в курорта потриват ръце в очакване. Свеа Майер, която управлява “Кафе Клач” и осигурява кетъринга на събитието, казва, че провеждането му през май е добре за местния бизнес. Обикновено през този месец курортът е полупразен – зимният сезон вече е приключил, а летният още не е започнал, посочва Ройтерс.

“Това е много добър шанс за нас и ние сме щастливи да посрещнем клиенти от СИФ, каквито не сме виждали през последните две години”, казва тя. “По-добре събитието да е сега, през пролетта, отколкото изобщо да го няма. А и няма да рием сняг”./БТА


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *