Бизнес

Лидерите на ЕС подкрепиха ембарго за част от внасяния руски петролЛидерите на Европейския съюз подкрепиха ембарго за “повече от две трети” от внасяния руски петрол – това написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от АФП.

По време на продължаващата среща на върха в Брюксел Мишел коментира също, че максималният натиск върху Русия ще сложи край на войната, а петролното ембарго съкращава огромен източник за финансиране на военната машина.

Мишел отбелязва, че решението е компромисно – “за” налагане на санкции на Москва, но и съобразено с позицията на Унгария.

Ето какво заяви по-рано унгарският премиер Виктор Орбан:

“Ние сме готови да подкрепим шестия пакет, ако има решения за сигурността на енергийните доставки на Унгария. Досега нямаме такива. Решението за тръбопровода не е лошо. Но са ни необходими гаранции, че в случай на инцидент с тръбопровода през Украйна, ще получаваме руски петрол от други източници. Ако ги получим, добре”.

Лидерите на 27-те решиха също да отпуснат повече от 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна с цел по-добрата ѝ “финансова ликвидност”.

Като част от шестия пакет от санкции срещу Москва, евролидерите решиха още, че най-голямата руска банк – “Сбербанк”, ще бъде изключена от системата за международни разплащания SWIFT.

Срещата на върха в Брюксел ще продължи и днес.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *