Бизнес

В Бургаско очакват по-силен сезон и първите туристи следващия месец

© DarikNews.bg, архив© DarikNews.bg, архив

http://dariknews.bg

В Бургаско очакват по-силен сезон и първите туристи следващия месец.

“Прогнозите за сезон “Лято 2016″ са изключително добри. Предвид политическата обстановка в конкурентните ни туристически дестинации и нарастващият интерес от страна на руския пазар очакваме доста по-добър сезон”, коментира управителят на общинско предприятие “Туризъм” Роселина Димитрова.

Очаквам по-силен сезон, защото имам категорично уверение от Летище-Бургас, че резервациите за чартърите са завишени много, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

От Регионалната туристическа камара в Бургас съобщиха, че през 2015 г. Бургаски регион е бил посетен от 311 000 руснаци, през 2014 г. те са били 383 000. Сега целта била цифрата да достигне 400 000 руски туристи.

Близо 30% ръст на руски туристи спрямо миналата година се очакват в Бургас. Морският град от години е разпознаваема и сигурна дестинация сред тях, отбеляза Роселина Димитрова.

Усилена е подготовката на туристическите обекти

Усилена подготовка на туристическите обекти вече е започнала. Извършват се текущи ремонти на обектите на остров Света Анастасия. Островът от три години посреща туристи. На Света Анастасия има църква, музей, ресторант, кафене. Туристите се извозват до острова с корабчета. Цената на билета за разходка до острова няма да бъде променяна, информира Роселина Димитрова.

Остров Св. Анастасия е най-добрата дестинация за туризъм у нас

Очакванията са да има бум на туристи желаещи да разгледат забележителностите на острова. Миналото лято островът е бил посетен от близо 60 000 туристи.

Един от новите туристически обекти в Бургас е комплексът Акве Калиде. Той бе открит през септември миналата година и работи целогодишно. В археологическия обект се намира банята на султан Сюлейман Великолепни.

Тя е възстановена по начин, който достига оригиналната визия. Облицовките са с мрамор и типичната за Ориента керамика. Самата постройка е обособена като музей, в който с 3D технологии се представя виртуална разходка във времето от траките, римската епоха и времето на Сюлейман Великолепни. Музейната експозиция представя всички артефакти, открити на Акве Калиде – златни монети, медицински инструменти, пособия за баня.

250 евро глоба, ако припаднеш пиян в Слънчев бряг

Активно работим и в посока популяризиране на Бургас като туристическа дестинация, заяви Димитрова. През зимните месеци участвахме в международни и национални туристически изложения в Румъния, Чехия, Русия, София и др., допълни тя. Освен Света Анастасия и Аква Калиде, там представихме фестивален и културен туризъм, музейните експозиции, системата от велоалеи и добрата инфраструктура, посочи Димитрова.

Първите туристи трябва да пристигнат следващия месец

В “Слънчев бряг” също очакват по-силен летен сезон спрямо миналогодишния, коментират хотелиери. Те прогнозират тази година сезонът да започне по-рано. Първите туристи трябва да пристигнат през април.

Зам.-председателят на Съюза на собствениците в курорта Веселин Налбантов каза, че миналата година сезонът е бил изключително труден. Към момента обаче голям интерес за почивка у нас са заявили туристи от Чехия, Словакия, Турция, Германия, Египет, отбеляза той.

Източник: БТА


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *