Бизнес

Учените от БАН искат по-високи заплати, плашат с протестиБългарската академия на науките и Селскостопанската академия настояват за увеличение на средствата за тях.

Искането на двете институции е подкрепено и от синдикалните организации.

Според председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров политиките по отношение на научната дейност у нас трябва да се променят, защото все по-малко млади хора стават учени.

От двете академии искат минималната заплата за млад учен да стане 750 лв. от следващата година. Понастоящем това възнаграждение е с размера на минималната работна заплата.

Този месец БАН отбеляза 147 години от създаването си

Председателя на Федерация „Техническа индустрия, наука и информатика” към КТ „Подкрепа ” Здравчо Здравчев посочи, че заплатите на учените от двете академии са обидно ниски.

“Не искаме супер високи заплати, а нормално заплащане. Не може учените в БАН и Селскостопанската академия да получават с повече от 200 лева под средната работна заплата за страната. Това е абсурд”, каза той. Брутната заплата на доцентите в БАН е 776 лева. За какво говорим, пита Здравчев, напомняйки, че те са хора, отдали години усилия.

България е на последно място по брой на учените в целия Европейски съюз, каза акад. Стефан Воденичаров.

От следващата година заплатата на учител в начално училище ще бъде над 700 лева, припомни той и похвали тази стъпка. “Но след като това е да го наречем дъното на учителските заплати, нека от следващата година млад учен да взема 750 лева и след това да върви по своето кариерно израстване”, призова Воденичаров. Той посочи и сума, която според него трябва да вземат професорите в академията – 1800 лева. Според изчисленията, за да бъдат удовлетворени исканията на учените, ще е необходимо увеличение на бюджета със 170 млн. лв.

Ако не се вземат спешни мерки за увеличаване на бюджетите на двете ни научни институции и не се вдигнат доходите на работещите там, от БАН и Селскостопанската академия предупреждават, че ще излязат на протест.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *