Бизнес

Топлофикация-София обясни защо абонати получили по няколко изравнителни сметкиПричината абонати в София да получават повече от една изравнителна сметка са корекции заради неосигурен достъп, обясниха за Дарик от столичната топлофикация.

На 5-ти октомври изтече крайният срок за корекции в изравнителните сметки за сезон 2015/2016, като някои абонати получиха финално дължимото два дни след началото на новия отоплителния сезон.

Какви са причините да сте получили няколко изравнителни сметки, защо може да са по-високи и защо е възможно да сте получили няколко фактури през септември?

Първите изравнителни сметки пристигат през юли, когато обаче в сградата има апартаменти, които не са осигурили достъп, на тях им се начислява максимално потребление. Така, ако те решат да оспорят, назначават нова дата за отчет при топлинния счетоводител и след новия отчет се преработват всички сметки в сградата. От тук идват корекциите в изравнителните сметки.

Софиянци получиха по 6 сметки за парно за септември

Един от примерите е жилищна сграда в квартал “Иван Вазов”, чиито обитатели заради два апартамента, неосигурили достъп получават две корекции, последната два дни след началото на новия отоплителен сезон.

Друг случай показва подадено искане за отчет в последния момент от сезонни работници на 30 септември, няколко дни преди крайния срок на 5-ти октомври. При това положение топлинният счетоводител прави нови сметки за цялата сграда отново и тогава след като вече е излязла първата изравнителна сметка и общата фактура за реално потребена енергия, няма как да се направи изравнението освен по ценови периоди.

И тъй като за последния изравнителен период от 1 май 2015 до 30 април 2016 има четири промени в цената на топлинната енергия, тези при които има изравняване получават тези четири фактури за съответните периоди плюс изравнението с промяната при отчетите на уредите.

Причината при неосигурен достъп, коригираните изравнителни сметки да стават по-високи е, че когато е начислено максимално потребление на абонат, но уредите са на нула и при отчет се установи, че той не е потребил енергията, която му е начислена – тя се разпределя на останалите.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *