Следвай ни в

Радев: Патриарх Кирил дойде като духовен водач, но избра да си тръгне като политик

13/03/2018 11:14 Крими Източник:  28
"Не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", добави българският президент

"Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик". Това заяви държавният глава Румен Радев, коментирайки визитата на патриарха на Русия у нас и отправените от него упреци срещу България и нейния президент, информира БГНЕС.

БПЦ - с позиция за разговора на Радев с патриарх Кирил (ВИДЕО)

"Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", добави Радев.

Правилна ли беше позицията на Радев за Освобождението при срещата с патриарх Кирил?

Според него е важен въпросът „кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения”.

Какво каза руският патриарх на българския президент?

"Нашата признателност към Русия е признателност на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата признателност не е за сметка на нашето достойнство. Тази позиция аз по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение", подчерта още Румен Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.