Следвай ни в

Президентът свиква КСНС заради сделката с ЧЕЗ

13/03/2018 12:09 Крими Източник:  59
„Кой води преговорите от българското правителство?”, попита Румен Радев

Президентът Румен Радев свиква Консултативен съвет за национална сигурност на тема енергетика. Поводът - сделката за продажбата на най-голямото енергодружество ЧЕЗ. Това съобщи Румен Радев в Пловдив, където посети 68-а бригада „Специални сили“.

Президентът заяви, че по сделката с ЧЕЗ  правителството дължи на българския народ отговори на въпросите каква е схемата на финансиране и по какъв начин тази сделка е получила политическа подкрепа.

„Няма как да сме наясно и с това под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на госпожа Гинка Върбакова. Кой води преговорите от българското правителство и по-интересното е кой води преговорите от името на госпожа Гинка Върбакова? Ето защо считам за основателно да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната”, заяви българският президент Румен Радев.

ЧЕЗ: „Инерком” може да не успее да плати за сделката

Румен Радев категорично заяви, че не е съгласен частни охранителни фирми да пазят села и малки градове у нас, тъй като по този начин държавата абдекирала от задълженията си. А и това било предпоставка да се създава държава в държавата и частни армии.

"Инерком" за ЧЕЗ: Държавата не е единственият гарант за обществения интерес

„Случвало ли ви се е да правите репортажи за феодални кметове? Ами сега такъв кмет вече ще си има и феодална армия, която ще се издържа от държавата. Това за мен не е правилно”, каза още президентът Радев.

БСП с подписка за отмяна на сделката за ЧЕЗ

ЧЕЗ - една сделка, много въпросителни

ЧЕЗ проучва възможността за участието на държавата в сделката с Върбакова

По темата с руския патриарх Кирил, държавният глава заяви, че  го е посрещнал като духовен водач, но той избрал да си тръгне като политик. Според президента някой се опитва да използва визитата на руския духовен глава, за да нагнети напрежение.

Милена Стоева: "Инерком" не може да вдигне цената на тока

„Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство и тази позиция много ясно и по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения които съсипваха в продължение на години и продължават да го правят”, каза още президентът Радев.

Василев: Държавата не трябва да влиза в управлението на ЧЕЗ

Междувременно, в интервю за БНР ръководителят на Надзорния съвет на чешката компания в Вацлав Пачеш заяви, че „българското правителство и специално премиерът Бойко Борисов не искат ЧЕЗ изобщо да бъде в България”. От Прага са категорични, че България не била изпълнила част от поетите ангажименти към ЧЕЗ и това е довело до финансови загуби. Пачеш подчерта, че арбитражното дело между ЧЕЗ и България е за сума, много по-голяма, отколкото сделката с „Инерком“, затова българската държава може да бъде допусната до сделката, само когато арбитражът е приключен.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.