Следвай ни в

Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018

13/03/2018 04:02 Крими Източник:  21
Според опозицията той е претупан и приет "на тъмно"

Конституционният съд отхвърли като неоснователно искането на народни представители от БСП за обявяване на противоконституционна на наредба от държавния бюджет за 2018 г., става ясно от съобщение на сайта на КС.

В него пише, че Конституционният съд е отхвърлил като неоснователно искането на 66 народни представители за обявяване на разпоредбата на чл. 6, ал. 1, Раздел II, т.1.2. "Субсидии и други текущи трансфери" от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. за противоконституционна.

БСП дава Бюджет 2018 на Конституционния съд

Решението е прието единодушно с 11 гласа.

На 21 декември 2017 г. БСП даде процедурата по приемане на Бюджет 2018 на Конституционния съд, припомня БГНЕС.

Според БСП е нарушен чл. 88 от Конституцията, където е казано как се приема един закон – това става на две четения.

Защо депутатите заседаваха до 3.00 ч. през нощта?

„Ние атакуваме държавния бюджет на България спрямо процедурата на приемане на чл. 6 от него. Искаме да бъде обявена за противоконституционна процедурата по приемане на този бюджет. Искам да напомня, че това беше една голяма битка в парламента. Очакваме Конституционният съд да се произнесе положително, защото управляващите обезсмислиха дебата и процедурата по приемане на бюджета, с аргумента, че видите ли нито едно предложение на опозицията не може да се гледа, защото нарушавало финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително. България е парламентарна република, държавният бюджет се приема по предложение на Правителството, но от Българския парламент. Ние искаме да осмислим и изпълним със съдържание тази процедура по обсъждане и приемане на бюджета“, посочи тогава депутатът от БСП Жельо Бойчев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.