Любопитно

Диетолог: На гладно не пийте кафе и… не споретеМоже утрото да е по-мъдро от вечерта, но преди закуска не спорете. Това съветва индийският диетолог Пуджа Махия, цитирана от БГНЕС.

Според диетолога консумацията на чай и кафе веднага след събуждане е лош навик. Кофеинът в тези напитки може да има отрицателен ефект върху организма сутрин. „Чаша кафе може значително да повиши нивото на киселинност в стомаха“, казва Махия.

Тя съветва на празен стомах да не се пият и алкохолни напитки. Според нея алкохолът без мезе много бързо навлиза в кръвта и предизвиква интоксикация. Храната, от своя страна, намалява скоростта на усвояване на алкохола от организма, и смекчава ефектите му.

Хубаво е и да се избягва дъвченето на дъвка на гладно. „Дъвката провокира отделянето на допълнителни количества стомашен сок, което влияе отрицателно върху лигавицата на празен стомах и може да провокира развитието на стомашни язви“, обяснява специалистът.

Според Махия в никакъв случай не трябва да се влиза в спорове на празен стомах, тъй като гладният човек има ниско ниво на кръвна захар и е по-склонен към емоции, отколкото към разум. Преди да решите да спорите, задължително закусвайте с нещо леко, съветва диетологът.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *