Любопитно

Днес е СимеоновденНа днешния ден православната църква отбелязва Симеоновден – християнският празник в чест на Свети Симеон Стълпник и неговата майка Света Марта.

Празникът се счита за земеделската нова година, когато започват есенната оран и сеитба, както и събирането на орехи.

Преподобният Симеон е роден през 357 г. в Мала Азия. Той бил смирен и благ християнин. За да се отдели от хорската суета, си построил каменна кула, висока 40 лакти. Живял в тясна килия на върха й и затова бил наречен Стълпник. Починал на 103-годишна възраст.

В България денят е известен още като “Симеон орач”, „Симеон сърп”, “Симеон брульо”, „Летен полазник”. Народните обичаи повеляват сутринта на 1 септември жените да замесят пшенично тесто и да направят питки. С тях ритуално се захранват воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им. Орачите и сеячите са облечени празнично, а жените обикалят около тях и ръсят жар, за да е спорна работата им. След изораването на първата бразда, обредната пита се разчупва на четири части. Едното парче се хвърля на изток, второто се дава на воловете, третото се заравя в нивата, а четвъртото се изяжда от стопанина.

Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе берекетът от дома”. Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата – ако е добър, реколтата ще е плодовита.

 Имен ден празнуват Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

 


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *