Любопитно

Който обича кафе, днес може да го отпразнуваНа 1 окотмври отбелязваме Световния ден на кафето. Кафето е най-разпространената храна на Земята. Казваме храна и не грешим защото то расте на храст, следователно е храна.

Една от най-разпространените заблуди е, че много изпити кафета ще ви държат будни и свежи. Истината е, че кафето ни помага да заспим. Всичко обаче зависи от качеството му. Дори 6 чаши еспресо няма да повлияят негативно нито на съня ви, нито на кръвното налягане, ако кафето е качествено.

Еспресото е най-разпространеният начин за сваряване на кафе. Но макар да има едно име, в различните части на света ще го опитате по различен начин. В Италия например го пият къс и на крак. Първо вдишват аромата, а след това, без да сядат и да разводняват пиенето на кафе с дълги приказки, пресушават чашката и денят започва. Използват се около 8 г кафе, като в идеалния случай кафето е пресно смляно точно преди да бъде приготвено.

А знаете ли, че в безкофеиновото кафе всъщност има кофенин? Така обаче може да бъде наречено всяко кафе, в което се съдържа това вечество по-малко от 3%. За да се премахне кофеинът, зеленото кафе се кисне дълго време във вода. Друг вариант е да се отдели с помощта на активен въглен, който действа като филтър.

Най-скъпото кафе е индонезийското Kopi Luwak. Цената му е 160 долара/паунд (0.45 кг). То се преработва през храносмилателния тракт на цибетката –бозайник, който яде кафеените черешки. Ензимите в стомаха му придават специфичния, горчив вкус на кафето. Фермерите събират зърната от фекалиите на животното, когато то се изходи.

Едно от най-богатите и екзотични кафета е арабското. Приготвя се с прясно смляно кафе, кафява захар и множество подправки. Това са канела, кардамон и ванилия на прах. Всички съставки се смесват в джезве или плитка касерола и се оставят на тих огън, докато заври. Всичко трябва да се случи бавно, за да не кипне сместа, а ниската температура да позволи да се отделят всички аромати. Готовото кафе не се филтрира.

 


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *