Любопитно

Основни симптоми на COVID-19 при ваксинираниСлед ваксинация рискът от заразяване с COVID-19 значително намалява, но възможността за заразяване с коронавируса не трябва да се изключва напълно, съобщава Датското радио (DR).

Според специалиста по инфекциозни болести Томас Бенфийлд и имунолога Руне Хартман ваксинираните хора могат да развият болестта по същия начин, както и неваксинираните. Освен това има и случаи на хоспитализация, предимно на възрастни хора, но те не са толкова критични.

Ситуацията, при която дори напълно ваксинирани хора се заразяват с коронавирус, се нарича “пробивна инфекция”. Според проучване на експерти от ZOE COVID Symptom Study – най-голямото приложение за изучаване и проследяване на симптомите на коронавирусите, COVID-19 най-често е придружен от главоболие, хрема, кашлица, възпалено гърло и кихане при ваксинирани хора. От друга страна, треската и загубата на обоняние се срещат много по-рядко след ваксинация.

Хартман отбеляза, че самата ваксина, възрастта и съпътстващите заболявания оказват влияние върху тежестта.

“Виждаме, че ефектът на ваксината намалява при най-възрастната част от населението, над 70-годишна възраст, след повече от шест месеца. И ако в този момент им се постави трета инжекция, се наблюдава клинично подобрение”, подчертава имунологът, като отбелязва, че дори и при пълна ваксинация си струва да се следят симптомите, за да се избегне заразяване на околните.

Според Михаил Мурашко, ръководител на руското Министерство на здравеопазването, делът на ваксинираните сред тежко болните пациенти с COVID-19 е по-малко от 0,03%, докато по-голямата част от пациентите в болниците не са ваксинирани. /


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *