Любопитно

Тренировки връщат обонянието след Covid-19Ако някоя връзка в обонятелната система на човешкото тяло е нарушена, процесът на обоняние се нарушава. При преболедувалите COVID обонянието обикновено се връща в рамките на 14 дни, но периодът на възстановяване може да продължи по-дълго.

Това каза Мария Петина, ръководител на Центъра за диагностика на заболявания при пациенти с COVID-19, заместник-главен лекар на Медси на Белоруская CDC, каза пред агенция Прайм.

„Някои учени смятат, че вирусът инфектира обонятелните нервни влакна, които се намират в носната кухина. Невролозите от Харвард смятат, че вирусът инфектира допълнителните клетки, които заобикалят влакната на обонятелните нерви, тъй като те съдържат протеина ACE2, който вирусът използва за навлизане на спомагателните клетки, нашите обонятелни неврони не могат да функционират пълноценно, поради което се развива хипосмия или аносмия“, обясни докторът.

Пълното възстановяване от коронавирусна аносмия отнема от три дни до три месеца, каза тя. Петина обърна внимание на факта, че понякога лекарите предписват на пациентите си сами да провеждат обучение по обонянието.

А то по същността си е редовното вдишване на ароматни миризливи вещества през носа, например етерични масла.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *