Любопитно

Розова луна този уикендТози уикенд ще се наблюдава явлението “розова луна” – едно от най-популярните астрономически зрелища за годината.

Какво е “розова луна”?

Луната обикаля около Земята на всеки 29 дни, поради което пълнолуние има приблизително веднъж месечно. През април то се нарича “розова луна”, защото тогава цъфти розовият флокс в Северна Америка.

Това е тревисто многогодишно растение, което се използва за облагородяването на паркове и градини. Среща се и у нас. Цветовете му са изключително красиви.

Луната обаче няма да е розова, а по-скоро оранжева, посочва T+L.

Има и други имена за пълнолунието от април – то се нарича още тревно или яйчно.

Кога да наблюдавате розовата луна?

Най-доброто време за наблюдение е тази събота, при изгрев на луната, когато тя се появява на източния хоризонт. Великолепният оранжев цвят постепенно се превръща в бледожълт и накрая в ярко бяло кълбо, докато се издига по-високо в нощното небе.

Над България на 16 април Луната ще изгрее приблизително в 19:55 часа, сочат данните на НИМХ, цитирани от “Профит”.

Кога е следващото зрелищно пълнолуние?

Следващото зрелищно пълнолуние е “супер кървавата цветна луна”, която ще се появи в небето на 16 май 2022 г. По-късно същата вечер тя ще премине в сянката на Земята, водейки до пълно лунно затъмнение, известно още като “кървава луна”, тъй като лунната повърхност ще придобие червеникав цвят.

Тази съвкупност от явления ще продължи зашеметяващите 84 минути.

 


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *