Любопитно

Археолози откриха най-големия подземен град в светаАрхеолози са разкрили най-големия подземен град в света. Той се намира в Турция.

В околия Мидят, в югоизточния вилает Мардин археолозите открили пещера, която е само началото на тунел от множество проходи, водещи до комплекс, състоящ се от водни кладенци, силози и места за поклонение – всички датиращи от втори и трети век от н.е., пише вестник Daily Sabah.

„Мидят е бил използван непрекъснато в продължение на 1900 години“, разказва Гани Таркан, директор на музея в Мардин, който ръководи разкопките. „Първо е построен като скривалище или зона за бягство.”

След като през втори век християнството не е било официална религия, семейства, които са приели християнството, намират убежище в подземни градове, за да избягат от преследване от страна на властите. „Вероятно подземният град Мидят е бил едно от жилищните пространства, построени за тази цел“, добави той.

Подобни подземни градове са открити в цяла Турция. Кападокия, в Източна Анадола, сегашна централна Турция, съдържа около 200 древни селища, издълбани от меката вулканична скала на региона през 7-ми и 8-ми век. Историците смятат, че тези пещери първоначално са предоставили на жителите на региона убежище от чужди нашественици, а през 14-ти век са били използвани като скривалища за християнските малцинства, които се криели от окупационните османски сили.

Градовете са напълно изоставени едва през 1923 г., след края на гръцко-турските войни.

Те са преоткрити случайно през 1963 г., когато мъж открива скрита стая зад стена в дома си.

Най-известният подземен град в Кападокия е многоетажният комплекс Деринкую, построен между 780 и 1180 г. н.е., разположен на около 60 метра под земята. Той е с капацитет да приюти около 20 000 души, плюс добитък. Винарски изби, конюшни, параклиси и религиозно училище са били открити сред тунели, които свързвали Деринкую с други подобни селища.

Новооткритият град Мидят обаче изпреварва Деринкую в сравнение с него. Може да побере „поне 60–70 000 души“, казва Таркан.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *