Любопитно

Кои са най-цветните градове в светаИ преди сме споделяли няколко от най-цветните места на планетата, които смайват с красотата си. Природата несъмнено е надарен художник, но хората също не отстъпваме с таланта си да създаваме впечатляващи творения.

Доказателство за това са едни от най-цветните градове по света, изпъстрени толкова креативно, все от човешка ръка. Ето и някои от тях…

Гуатапе, Колумбия

Сега известен като най-цветния в страната, градът преди е бил земеделски и миньорски. Днес обаче привлича туристи с боядисаните си във всевъзможни цветове улици и постройки.

Всяка една сграда е украсена с т.нар. “зокало” – панел, върху който са изобразени различни аспекти, характерни за живота в града. И въпреки че никой не знае кога или защо е започнала традицията за “оцветяването” на Гуатапе, ефектът е напълно хипнотизиращ.

Cinque Terre, Лигурия, Италия

Разположен сред скалисти крайбрежни скали, Cinque Terre се състои от пет селца. Това са Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре. Къщите, построени във всяко от тях са изпъстрени в различни нюанси, като се твърди, че това е дело на рибари, работели по морето.

Идеята им хрумнала, за да могат лесно да разпознават домовете си, дори и от по-далеч. Сега петте селца са свързани в крайбрежна алея, която е част от националния парк Cinque Terre.

Нуук, Гренландия

Цветните постройки, сгушени в снежната столица на Гренландия, са построени още в началото на XVII век. А коя в какъв цвят да бъде боядисана изобщо не е било избирано напосоки. Търговските къщи е трябвало да са в червено, болниците – жълто, полицейските участъци – черно, рибните фабрики – синьо, а телефонната централа – зелено.

Днес жителите на Нуук не само продължават да следват тази традиция, но дори и я обогатяват – като разнообразяват нюансите с по-съвременни. Така се появяват и розови, оранжеви и лилави сгради, които създават впечатляващ контраст на фона на искрящо белия сняг.

Little India, Сингапур

Разположена близо до река Серангун, Little India е осеяна с магазини, улични пазари и сгради все в пъстри краски. Цветната атмосфера на това кътче в Сингапур е вдъхновена от индийски мигранти, които са искали да пренесат част от духа на собствената си страна.

Най-пъстър и оживен Little India е по време на индуския празник “Дивали”. Тогава улиците се изпълват с танци и настроение, а във въздуха се носи ароматът на традиционна за уличната кухня храна.

Шефшауен, Мароко

Градът се намира под извисяващите се върхове на планината Риф и е своеобразен лабиринт от алеи. Омагьосващото тюркоазено, в което са изпъстрени, носи свое предание от историята.

През XV век еврейски бежанци са се заселили в района и боядисали сградите в синьо – небесният цвят, за да им напомнят за Бог.

Comfort Town, Киев, Украйна

В столицата на Украйна е пълно с жилищни блокове, строени по социалистическо време по съвсем идентичен начин. Тези в Comfort Town обаче са специални. Намират се в сърцето на града и се открояват с това, че всеки един от тях е боядисан в различен цвят на дъгата.

Погледнат отвисоко, Comfort Town изглежда като претворен по детска рисунка.

Хавана, Куба

Столицата продължава да е често посещавана от туристи и за това си има причина. Интригуваща е смесицата от толкова разнообразни елементи.

Като започнем от широки площади и улици, цветни, но олющени сгради, висящо от балконите пране на жителите, пъстри цветя по первазите на прозорците, та стигнем до богато украсените църкви с впечатляващи стенописи.

Размечтахме се

Колкото и несъвместими да изглеждат, съчетани, всички те създават неповторимия кубински чар, незабравим за посетителите, пише Love Exploring.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *