Любопитно

Смартфонът отстъпва място на изкуствения интелект

Снимка: ТhinkstockphotosСнимка: Тhinkstockphotos

http://novanews.bg

10 тенденции в потребителското търсене за 2016 г.

С възхода на изкуствения интелект скоро смартфоните няма да бъдат най-важният обект в живота на потребителите, показва проучване. Изследването е извършено в 24 държави и представлява 1,1 милиарда потребители. Резултатите показват, че идва краят на т.нар . епоха на екрана, която започна през 50-те години, когато телевизията стана широко достъпна, пише БГНЕС.

Постоянното държане на екран в дланта невинаги е практично решение. След 60 години „екранна епоха“ сега един от всеки двама потребители смята, че смартфонът ще отиде в миналото и това ще се случи в близките 5 години, се казва в проучването.

Намаляващото значение на смартфоните в изгряващата епоха на изкуствения интелект е една от 10-те тенденции в потребителското търсене за 2016 г. 

Тенденция 1: Живот в Мрежата

Интернет е променил много начина на живот на потребителите, констатира проучването. В него се казва, че все повече хора имат достъп до интернет и 80% от анкетираните потребители чувстват, че живеят в Мрежата.

Тенденция 2: Интернет ежедневие

Новото поколение расте с интернет поведение. YouTube е много популярен сред младото поколение, а 20% от 16-19-годишните дори прекарват повече от три часа на ден, гледайки сайтове с видеосподеляния.

Тенденция 3: Изкуственият интелект погребва епохата на екрана

60-годишната епоха на екрана отстъпва място на един свят, в който изкуственият интелект позволява на хората да боравят с обекти без използването на екран.

Тенденция 4: Виртуалната реалност става реална

Виртуалната реалност е популярна идея за много потребители. От анкетираните 44% дори искаха да отпечатат собствената си храна или хранителни добавки чрез 3D технология.

Тенденция 5: Рентген за дома

Според допитването 55% от потребителите на смартфони вярват, че до 5 години в собствените им домове ще бъдат вградени сензори, а технологиите ще откриват грешки в строителството, натрупване на мухъл, течове и проблеми с тока.

Тенденция 6: Пътуващо знание

Много потребители споделят, че искат да бъдат продуктивни, докато пътуват за или от работа. 86% от тях биха желали да разчитат на съответните технологии и услуги.

Тенденция 7: Авариен чат

При инциденти и аварии все повече и повече потребители използват социалните медии за общуване с други хора, вместо да се алармират съответните служби. 60% от анкетираните потребители се интересуват аварийни чат приложения.

Тенденция 8: Сетивни технологии

Изследването показа, че 8 от 10 собствениците на смартфони биха искали да засилят своите сетивни възприятия и познавателните способности с помощта на технологии за зрението, паметта и слуха.

Тенденция 9: Всичко може да бъде хакнато

Интернет има глобален обхват, но това означава също, че много потребители са все по-уязвими за хакерски атаки.

Тенденция 10: Интернет журналистика

Изследването показа, че все повече потребители са щастливи да споделят информация с други хора по интернет, а това според тях ще засили влиянието им в обществото.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *