Любопитно

Добър ли е наистина “добрият” холестерол?

© ThinkStock/Getty Images© ThinkStock/Getty Images

http://dariknews.bg

“Добрият” холестерол не винаги оправдава репутацията си – в някои случаи той може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, пише в.

“Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Липопротеинът с висока плътност (HDL), както е известен “добрият” холестерол, отдавна се смята за полезен заради начина, по който извежда вредните вещества от артериалните стени и ги транспортира до черния дроб за изхвърляне.

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

“Лошият” холестерол – липопротеин с ниска плътност (LDL), от друга страна играе централна роля в отлагането на мастни вещества по стените на артериите, ограничавайки притока на кръв към сърцето.

Специфична генна мутация обаче може да накара “сърдечносъдовия герой” – “добрия” холестерол, да премине към тъмната страна. Това са установили британски учени от Кембриджския университет.

Десет храни с магически сили

Изследователите са открили повишени нива на “добрия холестерол” при хора с дефектен ген SCARB1, за които рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания е с 80 процента по-висок, отколкото за индивиди, които не са носители на мутиралия ген.

Учените отбелязват, че в тези случаи опасността от болести на сърцето е почти толкова голяма, колкото в резултат на тютюнопушене.

Столетниците по света и техните менюта

Откритието на британските специалисти може да доведе до разработването на нови лекарства.

Източник: БТА


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *