tehnologii

Над 10 години ще правят уникален атлас за човешкото тялоУчени дадоха старт днес на глобална инициатива за описването и включването в обширен атлас на всяка една клетка в човешкото тяло, предаде Ройтерс.

Амбициозното начинание може да промени разбирането на изследователите за развитието и болестите на човека.

Съставянето на атласа вероятно ще отнеме над 10 години. Целта на учените е да включат и опишат в него типовете и свойствата на всички клетки в тъканите и органите, както и да създадат референтна карта на здравото човешко тяло.

Клетките са фундаментални за разбирането на биологията на здравето и болестите. Учените обаче все още не могат да кажат какъв е точният им брой, колко различни типове клетки съществуват или как те варират от един орган до друг, отбелязва един от ръководителите на проекта.

Учени се опитват да създадат зародиши от човешки и животински клетки

“Инициативата за съставяне на подобен атлас бележи началото на нова ера в разбирането ни за клетките. Ще открием нови типове клетки, ще открием как клетките се променят по време на развитие и болест, и ще добием по-ясна представа за биологията и медицината”, казва Сара Тийчман от британския институт “Сангър”.

Учените се надяват, че съставянето на атлас, достъпен за глобалната научна общност, ще промени коренно изследванията върху развитието на човека и болести като астма, Алцхаймер и рак.

Доскоро клетъчното познание беше ограничено от използваните методи, състоящи се в изучаване на групи от клетки. С развитието на технологиите учените вече разполагат с усъвършенствани методи за изследване на индивидуални клетки.

“Вече разполагаме със средствата да разберем как сме устроени, което ще ни позволи да проучим по-добре как функционират телата ни и какво се обърква при болест. Вярваме, че успешното описание на всички клетки в здраво човешко тяло ще повлияе върху почти всеки аспект на биологията и медицината в идните десетилетия”, казва Авив Регев от института “Броуд”.

Източник: БТА


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *