tehnologii

Учени регистрираха гама-взрив на разстояние 10 милиарда светлинни годиниРуският спътник “Ломоносов” и глобалната мрежа за наблюдение на космическото пространство “Мастер” регистрираха синхронно гама-взрив на разстояние от 10 милиарда светлинни години, съобщава ТАСС.

На 17 октомври гама-телескопът на космическата обсерватория “Ломоносов” осъществи многоканален запис, а наземният робот “Мастер”, разположен близо до Благовещенск, едновременно регистрира това събитие в оптичния диапазон. Подобни явления са твърде редки, изтъкват специалистите.

Регистрираните от руските прибори данни бяха публикувани от центъра за изучаване на гама-изригванията на НАСА. По-късно и най-големият телескоп в света, разположен на Канарските острови, анализира спектъра на оптическия двойник и установи, че гама-изригването е станало на разстояние от 10 милиарда светлинни години.

Спътникът “Ломоносов”, конструиран в Московския държавен университет, бе изстрелян от космодрума “Восточний” на 28 април 2016 г., припомня агенцията.

Източник: БТА


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *