Варна и регион

Нито Една Повече: Протест срещу насилието над жени!Протест срещу насилие на жени ще се състои в четири града: София, Велико Търново, Варна и Стара Загора на 25.11. Във Варна протестиращите ще се съберат в 18:30 ч. Пред Апелативен съд Варна #НитоЕднаПовече

Излизаме на протест срещу насилието над жени и във Варна, защото докато проблем има, ще сме на площада и ще се борим!, обявяват организаторите.

От началото на годината 15 жени са загубили живота си. Те са убити от близък до тях мъж. Последният случай – особено жестокото убийство на Евгения Владимирова от София.

Организаторите на протеста заявяват в писмо до медиите:

“За поредна година властимащите дори не имитират дейност по огромния проблем с полово базираното насилие, а когато стане време за предизборни кампании говорят само за корупция и дигитализация.

Исканията ни са същите, каквито бяха преди година, преди две, преди три. Нито едно от тях не е изпълнено! Все още няма кризисни центрове във всяка област. Все още няма адекватни политики за превенция на насилието. Все още броим жертвите сами.

Исканията на протеста ни не са насочени само към властимащите, но и към цялото общество. Тук женомразството, расизмът, хомофобията и трансфобията са нормализирани, вместо осъждани. Да биеш децата си за много се равнява на изконна семейна ценност. На жените, преживели насилие, нерядко им се казва да се върнат при насилника си, насърчавани са да си мълчат и да търсят вината у себе си. Всички социални услуги са в разпад, и това поставя най-уязвимите хора – бедните жени, жените с увреждания, жените от ромски произход, мигрантките, транс жените, цветнокожите жени, секс работничките – в още по-голяма опасност от насилие. Спадът на раждаемостта се разглежда като следствие на „недоразумението“ жените да имат телесна автономия, вместо като следствие на здравеопазване в криза, ниски доходи и увеличаващо се социално неравенство. Всичко това трябва да се промени!

Искаме кризисни и консултативни центрове във всяка област на България незабавно! Искаме гласност на проблема и политики за превенция на насилието, не само наказания за вече извършилите престъпление!

Борба с насилието значи и борба със структурното и икономическо неравенство, което води до насилие! Искаме справедливост, права и достоен живот за всяка една жена! Искаме адекватни заплати и условия на труд за медицинските сестри, грижовните работнички, шивачките и всички други, работещи в „женски“ сектор!

Елате пред Апелативния съд на 25.11.2021 г. в 18:30 ч., за да покажем солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола и смело да заявим “Нито една повече!”.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *