Варна и регион

“Книги за смет” – следващата неделя във ВарнаДесетото юбилейно издание на националната инициатива “Книги за смет” ще посети Варна следващата неделя.

Националното турне на екологичната инициатива ще обиколи 15 града, а всеки предал килограм пластмаса ще получи книга по избор.

Във Варна инициативата ще се проведе на 28 май с начален час 10.00 ч. на паркинга на Kaufland, намиращ се на ул. “Девня” 24.

Регламентът на „Книги за смет“ е добре познат – всеки може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга по избор от подбрани заглавия.

Пластмасата трябва да е опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място, а отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани близо 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени почти 100 хиляди книги.

Организаторите уточняват, че всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци. Ограничението се поставя, за да могат повече хора да се възползват и получат безплатна книга.

Какъв тип отпадъци може да донесете за рециклиране:

– пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, растителни масла или бира

– кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко

– туби и шишета от козметика и санитарни продукти

– пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, палета и каси

– найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио

– пластмасови играчки

Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

НЕподходящи и неприемливи са следните отпадъци:

– блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества

– домакински електроуреди, авточасти и др.

– отпадъци, които не са пластмасови


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *