Варна и регион

Местят Математическата гимназия в нова сградаМатематическата гимназия „Д-р Петър Берон” ще бъде преместена в нова сграда, която предстои да бъде изградена.

Това обяви кметът на Варна Иван Портних. Той уточни, че с правителството се работи активно за осигуряването на 6 милиона лева, като при необходимост общината също ще осигури средства.

Идейният проект за новото училище ще бъде изработен от гимназията, като по предварителни данни сградата трябва да бъде планирана за над 1300 деца, с повече от 40 учебни помещения. Обсъждат се различни варианти за терен, където да бъде построен новият дом на МГ.

„Възпитаниците на гимназията носят много поводи за гордост на нашия град, затова заслужават най-доброто”, изтъкна кметът. Той присъства на първа копка на закрита спортна площадка в двора, който делят Математическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов”.

Спортното съоръжение ще се простира на площ от 411 кв. м. или почти колкото два физкултурни салона, съобщи директорът на МГ Павлин Петков. По думите му няма учебна база нито във Варна, нито в страната с подобно съоръжение.

В покритата спортна база едновременно ще могат да спортуват 2-3 класа. Ще могат да се играят волейбол, баскетбол, бадминтон, народна топка и минифутбол.

Закритата спортна площадка ще се появи на мястото на досегашния тенис корт в двора, който обаче е бил неизползваем заради лошото състояние на асфалтовата настилка

Вертикалната част на съоръжението ще бъде с височина 3 метра. Върху нея ще има купол, който в най-високата си част ще се издига на 5,6 метра над земята. Вътре ще има осветление. Мрежи по стените отвътре ще обират топките, а при топло време страничните ще се вдигат.

Съоръжението ще се използва от учениците и на двете школа, в които се обучават 2300 ученици. В момента те ползват един физкултурен салон.

Инвестицията в съоръжението е над 200 000 лева. Срокът за изграждането му е 4 месеца, посочи шефът на общинската дирекция по образование Лилия Христова.


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *