Следвай ни в

Какво представлява веществото, с което е отровен Скрипал

13/03/2018 10:44 Здраве Източник:  35
Обяснява експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.

Тереза Мей: Много вероятно е Русия да стои зад опита за убийство на Скрипал

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:

- Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" (в превод: "новак") е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

Русия определи като "цирково шоу" изявлението на Тереза Мей

- Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала "Новичок" или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

21 души пострадали при атаката срещу Сергей Скрипал

- Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

Британските власти: Посетителите на заведенията, в които е отровен Скрипал, да изперат дрехите си

- Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. "Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени", добави той.

Отровата като „метод за убеждаване“ на политически противници

- Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси. 

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.