Здраве

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 под формата на хапчеhttp://novanews.bg

Първите клинични изпитания са предвидени за август

Представете си ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче – без нужда от инжекции, медицински персонал, и която приемате в дома си. Това се опитва да направи израелската фармацевтична компания “Орамед”, предаде АФП.

COVID-19: Страните търсят начини за ограничаване на варианта Делта

Първите клинични изпитания, които ще се провеждат от дъщерната компания “Оравакс”, са предвидени за месец август, каза за АФП ръководителят й Надав Кидрон.

“Оралните ваксини са от значение за развиващите се страни, защото улесняват логистиката на ваксинационните кампании. Но те могат да увеличат имунизацията и в по-богатите държави, където страхът от инжекциите е фактор за отказ от ваксиниране, който често не се забелязва”, каза Кидрон.

Израел започва да прилага трета доза ваксина срещу COVID-19

Според резултати от проведено неотдавна изследване, близо 19 милиона американци, които не искат да се ваксинират, биха приели да го направят, ако медикаментът е на таблетка. Сред другите предимства са по-малко пластмасови отпадъци и потенциално по-малко странични ефекти.

Независимо от положителните страни на теория, малко орални ваксини са успешни, защото активните съставки не оцеляват при преминаването през стомашно-чревния тракт. Сред изключенията са ваксини за заболявания, които се пренасят през устата или храносмилателната система, затова има и ефективна орална ваксина срещу полиомиелит.

НАРЕД С ВАКСИНИТЕ: Как да се предпазим от COVID-19

Израелската компания е поискала разрешителни за клинични тестове в няколко страни като Република Южна Африка например и се надява първите изпитания да започнат в Израел до седмици, ако здравното министерство разреши. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК


LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *